NA DANAŠNJI DAN

Nenad Marković, bh. košarkaška legenda, slavi 56. rođendan

Danas je četvrtak, 6. juni/lipanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 210 dana

Nenad Marković. Avaz

I.P.

6.6.2024

Na današnji dan 1968. godine, u Doboju je rođen Nenad Marković, legenda bosanskohercegovačke košarke, danas trener. Karijeru je započeo u KK Igman Ilidža, nakon čega su ga zapazili skauti U-16 KK Bosna Sarajevo koju je tada trenirao Mladen "Makso" Ostojić.

Nenad je igrao u mlađim kategorijama KK Bosne 2-3 godine, da bi u sezoni 1989/90 prešao u prvi tim i postao starter. Marković je nastavio napredovati, igrajući redovno za KK Bosnu iduće dvije sezone, sve do agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. – 1995. Sljedećih 14 sezona Marković je igrao po cijeloj Evropi, uključujući Italiju, Španiju, Francusku, Izrael i Grčku. Dok je u Francuskoj nastupao za Limoges, imao je čast da nastupi na francuskom All Star meču, gdje je i pobijedio na takmičenju u šutevima za tri poena.

Selektor bh. reprezentacije

Također je igrao mnoge važne mečeve za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, uključujući dva legendarna meča protiv Hrvatske u novembru 1997. i novembru 1998. koji su ga promakli u jednog od najboljih sportista Bosne i Hercegovine svih vremena. Neno se 2004. godine vratio u svoj matični klub Bosnu da završi igračku karijeru, što se desilo 2006. godine.

Nakon povlačenja, Nenad je postao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, i trener KK Bosne. U oktobru 2007. godine Marković postao je trener Grčkog kluba Panionios iz Atine, koji je odveo do kvalifikacija za Euroligu, što je bio najveći uspjeh kluba u 12 sezona. 

Dijego Rodriges de Silva i Velaskez. wikipedia.org

Rođen španski slikar Velaskez

1599. - Rođen španski slikar Dijego Rodriges de Silva i Velaskez (Velázquez), jedan od najvećih u historiji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Felipa IV. Djela poput "Predaje Brede", "Prelje", "Dvorske dame", portreta članova kraljevske porodice, dvorskih luda, ljudi iz naroda neuporedivo su svjedočanstvo njegove genijalnosti, vremena i društva u kojem je živio. Ekstatični barok i misticizam svoga doba prevladao je duhom kritičkog realizma, zdravim, logičnim, osjetljivo-racionalnim odnosom prema stvarnosti. Njegove slike odlikuje oštrina posmatranja, pronicljiva analiza, traganje za psihološkom suštinom, dubok humanizam, majstorstvo forme, uravnotežena kompozicija bazirana na ortogonalnom sistemu, izuzetna vrijednost boje, svjetlost, fluid vazduha. Njegovo slikarstvo označava trenutak ponovnog otkrivanja prirode i anticipacija je modernog svijeta.

1606. - Rođen francuski pisac Pjer Kornej Pierre (Corneille), tvorac klasične francuske tragedije. Djela: tragedije "Sid", "Horacije", "Sina", "Poliekt", "Rodogin", "Nikomed", komedija "Lažljivac".

1683. - U engleskom gradu Oksford otvoren "Ashmolean", prvi javni muzej u svijetu.

1799. - Rođen ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, jedan od najvećih liričara svjetske književnosti, čiju poeziju odlikuju osjećajnost, mjera, dovršenost i krajnja jednostavnost izraza. Umro je u 38. godini od rana zadobivenih u dvoboju s jednim francuskim avanturistom, čemu su prethodile spletke najviših krugova ruskog društva. Djela: romani u stihovima "Evgenije Onjegin", "Grof Nulin", "Kućica u Kolomni", drame "Boris Godunov", "Rusalka", prozna djela "Pikova dama", "Kapetanova kći", "Egipatske noći", "Pripovijetke pokojnog Ivana Petroviča Belkina", male tragedije u stihovima "Gozba za vrijeme kuge", "Vitez-tvrdica", "Kameni gost", "Mocart i Salijeri", poeme "Cigani", "Poltava", "Bronzani konjanik", "Gavrilijada", "Ruslan i Lludmila", "Kavkaski zarobljenik", bajke u stihovima - "Bajka o caru Saltanu", "Bajka o ribaru i ribici", "Bajka o popu i sluzi njegovom Baldi".

1854. - Hrvatski književnik Ante Kovačić rođen je na današnji dan. Prvi veliki Kovačićev prozni tekst je “Baruničina ljubav”, roman koji obiluje likovima fatalnih žena (Sofija Grefštajn), preljubima, incestom i samoubojstvima, a kompozicijski je inovativan i u evropskim razmjerama. U glavnom djelu, romanu ''U registraturi'' (1888.), Kovačić obilno koristi autobiografski materijal. Ta osobna nota stvorit će stranice prožete s mnogo topline, neposrednog lirizma i usrdnijeg odnosa prema likovima, osobito u prikazu i opisu djetinjstva glavnog lika - Ivice Kičmanovića. Jedni su ga nazivali senzacionalnim romanom, a drugi su ga autoritetom svog položaja ocijenili negativno zbog fatalne žene Laure. O romanu se nije pisalo punih 10 godina (bio je zabranjen – knjiga u bunkeru). Šutnju su razbili Milan Marjanović i A. G. Matoš. 

Tomas Man. imdb.com

Rođen njemački pisac Tomas Man

1875. - Rođen njemački pisac Tomas Man (Thomas Mann), predstavnik psihološkog romana, najznačajniji njemački prozni stvaralac u 20. vijeku, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. Poslije dolaska nacista na vlast u Njemačkoj 1933. emigrirao je u Švajcarsku, a 1939. u SAD. Likovi u njegovim djelima - po pravilu umjetnici i intelektualci širokog obrazovanja i pronicljivog duha, precizni analitičari sopstvene ličnosti, okoline i duha epohe - kreću se između trivijalnog i stvarnih vrijednosti. Djela: romani "Budenbrokovi", "Čarobni brijeg", "Kraljevsko visočanstvo", "Lota u Vajmaru", "Doktor Faustus", "Ispovijesti varalice Feliksa Krula", "Izabranik", tetralogija "Josif i njegova braća", pripovijetke i novele "Smrt u Veneciji", "Tonio Kreger", "Mario i mađioničar", "Zamijenjene glave", "Zakon", "Prevarena", eseji "Duhovno plemstvo", "Staro i novo", kulturno-filozofske i historijske studije "Fridrih i velika koalicija", "Razmatranja jednog nepolitičara".

1903. - Jermenski kompozitor Aram Iljič Hačaturijan, autor blistave "Igre sabalja", čije je stvaralaštvo zasnovano na jermenskoj narodnoj muzici, rođen je na današnji dan. Njegovo djelo krase bogata ritmika i raskošne instrumentalne boje. Djela: baleti "Gajane", "Spartak", koncerti za klavir, koncerti za violinu, simfonije, kamerna muzika.

1926. - U Kotor-Varoši rođen Advan Hozić, bosanskohercegovački književnik. U njegovom djelu, pored desetak knjiga publicistike, dominantno mjesto zauzimaju romani: “Dobroćudni ratnici”, “Tri Ješina junačka dana”, “Vrabac s puškom”, “Dva i po borca”, “Dječaci iz Ulice Zmaja od Bosne”, “Glavna snaga”, “Lopuža” i “Dječak i balon”. Objavio je i nekoliko zbirki priča: “Drugovi”, “Prava puška”, “Sumnjivi telećak”, “Čudo od djeteta”, “Azrino magare”, te zbirke pjesama: “Djed i unuk” i “Prođimo ispod duge”. Štampana mu je i zbirka sjećanja na više umrlih bosanskohercegovačkih pisaca “Vijenac od slova i sjećanja”. Advan Hozić je umro u Sarajevu, 12. februara 2012., u 86. godini života.

1948. - Umro francuski hemičar i industrijalac Luj Limijer (Louis Lumiere), pionir svjetske kinematografije, koji je s bratom Ogistom (Auguste) napravio prvu filmsku kameru i osnovao u Lionu fabriku za izradu fotografskog materijala. Braća su otkrila postupak snimanja u prirodnim bojama i u pariskoj kafani "Gran kafe" priredila 28. decembra 1895. prvu filmsku predstavu u svijetu ("Ulazak voza u stanicu", "Radnici izlaze iz fabrike").

1948. - Rođen Vladimir Savčić Čobi, regionalni muzičar i glumac. Godine 1967., osnovao je sarajevsku grupu "Vokins", pa zatim i grupu "Čobi i njegove sjenke", kada i dobija nadimak Čobi, po tada popularnoj svjetskoj zvijezdi Čabiju Čekeru (Chubby Checker). Godinu kasnije postaje član grupe "Pro Arte", da bi više od dvije decenije važio za jednog od najpopularnijih jugoslavenskih pjevača. Sa grupom "Pro Arte" osvojio je brojne festivalske i druge nagrade. Poznate pjesme : "Nemoj draga plakati", "Lola", "Plačem", "Vratija se Barba iz Amerike"... Po prestanku rada s grupom "Pro Arte" nastavio je samostalnu karijeru u saradnji s tada najpopularnijim autorima: Đorđem Novkovićem, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenom i drugim. Savčić je priređivao i brojne humanitarne koncerate za djecu, invalide i oboljela lica. Tokom 2002. godine je saznao da boluje od raka debelog crijeva. Nakon sedmogodišnje borbe s opakom bolešću, umro je 20 marta 2009. godine.

1956. - Rođen švedski teniser Bjorn Borg, petostruki pobjednik turnira u Vimbldonu, najprestižnijeg teniskog Gren slem takmičenja.

1961. - Umro švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung (Carl), koji je poslije raskida s psihoanalizom Sigmunda Frojda (Freud), čiji je bio učenik, osnovao "analitičku" ili "kompleksnu" psihologiju. Originalno je razradio nauku o psihološkim tipovima (introvertan i ekstrovertan). Djela: "Psihološki tipovi", "Psihologija i religija", "Simbolika duha", "Studija o arhetipovima".

Massimo Savić. muzika.hr

Rođen Massimo Savić, hrvatski muzičar i pjevač

1962. - Rođen Massimo Savić, hrvatski muzičar i pjevač. Najprije je postao popularan 1980-ih sa svojim bendom "Dorian Gray", a potom je započeo uspješnu solo karijeru. Dobitnik je pet Porina za najbolju mušku vokalnu izvedbu. Godine 2013., Massimov koncert povodom trideset godina karijere rasprodao je Amfiteatar u Puli. Gostovali su Vlado Kreslin, Neno Belan i Nina Badrić. Bio je jedan od sudaca u talent show-u X Factor Adria. Massimo je preminuo od raka pluća u Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, 23. decembra 2022. u 60. godini života.

1995. - U Južnoj Africi ukinuta smrtna kazna.

2008. - Egipatski arheolozi pronašli piramidu staru 4.000 godina.

2013. - Preminula Ester Vilijams (Esther Williams), američka šampionka u plivanju i jedna od najvećih filmskih zvijezda četrdesetih i pedesetih godina 20. vijeka. Igrala je u ljubavnim i romantičnim filmovima, a poznata je po ulozi u čuvenom filmu "Bal na vodi".

2016. - Umro Viktor Korčnoj, šahovski velemajstor. Iako je bio jedan od najboljih šahista 20. vijeka, nikad mu nije uspjelo da postane svjetski šampion u šahu. Uprkos tome, imao je dugu i bogatu šahovsku karijeru s mnogo pobjeda, između ostalih, četiri osvojena prvenstva na takmičenjima za prvaka Sovjetskog Saveza. Osvojio je šahovskog Oskara, 1978. godine, koji se dodjeljuje najboljem šahisti, prema glasanju šahovskih novinara i šahovskih eksperata iz cijeloga svijeta. Korčnoj je 1976. emigrirao iz tadašnjeg SSSR-a i zatražio politički azil u Nizozemskoj. U 2009. godini bio je najstariji aktivni internacionalni šahist u svijetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.