ORGANIZIRANI KRIMINAL

Za čitanje optužnice protiv Hadžibajrića i ostalih bit će potrebno šest sati

Ibrahim Hadžibajrić je naveo da je srednjeg imovinskog stanja, a njegov sin Seid da je lošeg

Održano ročište - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

6.6.2024

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano predraspravno ročište u predmetu Ibrahim Hadžibajrić i ostali, a Sudskim vijećem predsjedavala je Jasmina Sazdovski.

Optužnicom se Ibrahim Hadžibajrić, Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić, Alma Destanović, Fahrudin Novalija i firma “Plaza Group“ terete za organizirani kriminal vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara i drugih oblika koristi, pranjem novca, krivotvorenjem službene isprave, sprečavanjem dokazivanja i davanjem lažnih podataka o imovini i prihodima.

Tužilac u ovom predmetu Samir Selimović je kazao kako će za čitanje optužnice i uvodne riječi biti potrebno ukupno 6 sati.

Prilikom izjašnjavanja o imovinskom stanju Ibrahim Hadžibajrić je istakao da je nezaposlen te srednjeg imovinskog stanja, Elmedin Karišik je također istakao da je srednjge imovinskog stanja, Seid Hadžibajrić je kazao da je lošeg imovinskog stanja i bez primanja. Optužena Alma Destanović je istakla da je lošeg imovinskog stanja.

Tužilaštvo je predložilo 129 svjedoka, osam vještaka i izvođenje nekoliko hiljada materijalnih dokaza. Tužilaštvo je također istaklo da je potrebno 15 sati za saslušavanje presretnutnih razgovora iz Sky aplikacije.

U ovom prermetu neće biti zaštičenih svjedoka, a od posebne opreme potreban je grafoskop, uređaj za reprodukciju audiozapisa.

Obzirom da se radi o pritvorskom postupku, sutkinja Sazdovski je istakla da će se ročišta održavati dva puta sedmično.

Optužnica će biti pročitana 18. i 19. juna, a glavni pretres je zakazan za 22. juli.

Od svjedoka će biti pozvani: Vedad Deljković, Vedran Dodik, Aida Topalović-Karić, Semhur Karić, Edin Međedović, Edin Burbutović, Zlatko Krajinović, Erduan Hadžihasanović, Milorad Ruts, Esad Uratović, Alija Hodžić, Jasmin Terović, Senad Ferhatović i Adis Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.