"AVAZ" SAZNAJE

Član narkokartela, čiji se vođa krije u Turskoj, ide u Vojkoviće

Bešlagić prao novac za Sanija El Murdu, koji je jedan od osumnjičenih u predmetu "Plaza"

Avaz

M. Aš.

6.6.2024

Muris Bešlagić iz Lukavca, kojeg su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili prije dva dana, ide u državni zatvor u Vojkoviće, saznaje portala "Avaza".

Bešlagiću je Sud BiH, kako saznajemo, odredio jednomjesečni pritvor, a po prijedlogu Tužilaštva BiH.

Ovaj rođeni Zeničanin, s adresom prebivališta u Lukavcu pod istragom je Tužilaštva BiH u okviru predmeta s dokazima iz Sky i Anom aplikacija i sumnjiči se da je, u okviru organizirane kriminalne grupe, bio zadužen za unos na područje BiH gotovog novca koji potječe iz kriminalnih aktivnosti i neovlaštenog prometa opojnih droga. Obavljen je i pretres njegovog sefa u Tuzli.

Prikupljeni su dokazi koji ukazuju da je ovaj osumnjičeni ilegalno unio najmanje 1,5 miliona eura iz zemalja zapadne Evrope na područje Bosne i Hercegovine, a taj novac je dalje ulagan u privredno poslovanje, odnosno preduzeća čiji su vlasnici drugi pripadnici organizirane grupe.

Iz SIPA-e je ranije saopćeno da su prikupljeni dokazi o djelovanju grupe za organizirani kriminal koja je vršila prijevoz i distribuciju opojne droge kokain u velikim količinama iz zemalja Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope i šire, te prala novac u višemilionskim iznosima.

Iz izvora bliskih istrazi, "Avaz" ekskluzivno otkriva da je Bešlagić prao novac za Sanija El Murdu, koji je jedan od osumnjičenih u predmetu "Plaza", zajedno sa uhapšenim i pritvorenim sarajevskim "biznismenom" Elmedinom Karišikom, vlasnikom „Plaze Group".

Murda je nedostupan bh. pravosuđu i nalazi se u Turskoj. On  važi za vođu grupe međunarodnih krijumčara kokaina i u BiH je radio sa Karišikom. Povezan je i sa članovima "Škaljarskog klana" i godinama je nedostupan bh. pravosuđu. Nalazi se na potjernici Interpola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.