POSEBNI PROGRAMI

Pred zastupnicima Skupštine KS zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Ministarstvu zdravstva KS za doniranje sanitetskog vozila

Skupština Kantona Sarajevo. Fena

FENA

10.6.2024

Skupština Kantona Sarajevo danas na sjednici koja je počela razmatra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za osnivanje Srednjoškolskog medicinskog centra "Evropski medicinski koledž“ u Sarajevu, a zahtjev je podnijela Visokoškolska ustanova nauke i tehnologije "Sarajevo School of Science and Technology (SSST).

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Ministarstvu zdravstva KS za doniranje sanitetskog vozila sa pratećom opremom Zdravstvenoj ustanovi Ambulanta za liječenje, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju "EMMAUS" Srebrenica.

Učenik u fokusu

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog dopune Odluke o proširenom obimu prava za korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih sprava i materijala za ratne vojne invalide sa područja KS.

Pored ostalog, na dnevnom redu je izmjena i dopuna Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u KS, po skraćenom postupku.

Pred zastupnicima je Prijedlog zakona o Registru finansijskih obaveza u KS, te Nacrt izmjena i dopuna Zakona o sudskim taksama, te Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u KS.

U fokusu ovog zakona je učenik, a kako je ranije kazala resorna ministrica Naida Hota-Muminović, njegovi ciljevi i načela proklamuju najsavremenije tokove koji se trenutno dešavaju u svijetu.

- Zakon prepoznaje specifičnosti učenika, njihovu nadarenost, tretira pitanja učenika iz dijaspore i iseljeništva, učenika s teškoćama i učenika s invaliditetom, kao i brojna druga pitanja – rekla je ona.

Posebni programi

Također, zakon uključuje i poglavlje koje predviđa donošenje kurikuluma, u širem smislu, koji će prepoznati i umrežiti sve one aktivnosti koje se realizuju ne samo u učionici kroz nastavni plan i program, već i van učionice, kao i određene 'naslanjajuće' resurse i ustanove s kojima odgoj i obrazovanje usko sarađuju.

Tu su i posebni programi za nadarene učenike, instituti ugošćavanja i razmjene učenika, novi učenički standardi u vidu besplatnog javnog prijevoza za sve učenike u osnovnoj i srednjoj školi tokom cijele kalendarske godine.

Na današnjoj sjednici Skupštine KS je i Prijedlog odluke o usvajanju Programa uređenja građevinskog zemljišta i realizacije kapitalnih investicija za 2024. godinu, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Upravi policije MUP KS da prenese pravo vlasništva nad opremom (40 pištolja 9 mm koji se ne koriste) na Upravu policije MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, bez naknade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.