NA SJEDNICI

CIKBiH usvojio Instrukciju o pravu predlaganja članova biračkih odbora

Ranije dati odgovori na najčešće postavljena pitanja u vezi s biračkim odborima će biti usklađeni sa usvojenom instrukcijom

S jedne od sjednica CIK-a. CIK

N. Aj.

prije 6 dana

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je na 31. sjednici Instrukciju o pravu predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova biračkih odbora od političkih subjekata, saopćeno je iz CIK-a.

Ranije dati odgovori na najčešće postavljena pitanja u vezi s biračkim odborima će biti usklađeni sa usvojenom instrukcijom.

Prema usvojenoj Instrukciji, pravo predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova biračkih odbora za svaku osnovnu izbornu jednicu za Lokalne izbore 2024. godine iz te relevantne osnovne izborne jedinice imaju:

- politička stranka, nezavisni kandidat, koalicija ili lista nezavisnih kandidata koja je osvojila mandat na Lokalnim izborima 2020. godine, a ima ovjerenu kandidatsku listu za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u toj osnovnoj izbornoj jednici;

- politička stranka koja je osvojila mandat na Lokalnim izborima 2020. godine u okviru koalicije, a ima samostalno ovjerenu kandidatsku listu za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u toj osnovnoj izbornoj jednici, kao i nezavisni kandidat koji je osvojio mandat na Lokalnim izborima 2020. godine u okviru liste nezavisnih kandidata, a ovjeren je za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u toj osnovnoj izbornoj jednici i

- koalicija koja ima ovjerenu kandidatsku listu za Lokalne izbore 2024. godine a u čijem sastavu je jedna ili više političkih stranaka, koja/e je/su osvojila/e mandat na Lokalnim izborima 2020. godine u toj osnovnoj izbornoj jedinici, samostalno ili u okviru koalicije, odnosno lista nezavisnih kandidata koja ima ovjerenu kandidatsku listu za Lokalne izbore 2024. godine, a u čijem sastavu je jedan ili više nezavisnih kandidata koji su osvojili mandat na Lokalnim izborima 2020. godine u toj osnovnoj izbornoj jedinici, samostalno ili u okviru liste nezavisnih kandidata.

Također, pravo predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova biračkih odbora za Lokalne izbore 2024. godine za Gradsko vijeće Mostara imaju politički subjekti, naprijed navedeni, kojima je ovjerena kandidatska lista u gradskoj izbornoj jedinici Grada Mostara (199), zatim ti politički subjekti koji imaju ovjerenu samo jednu ili više kandidatskih lista u izbornim jednicima gradskog područja imaju pravo prijedlaganja za članove i zamjenike članova biračkih odbora samo u tim izbornim jedinicama gradskog područja (151-156).

Nakon ovjere kandidatskih lista, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine sačinit će listu političkih subjekata koji imaju pravo učešća u postupku žrijabanja za dodjelu pozicija članova, odnosno zamjenika članova biračkog odbora za svaku osnovnu izbornu jednicu i dostaviti izbornoj komisiji osnovne izborne jednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.