STRUČNJAK ZA SIGURNOST

Sandi Dizdarević za "Avaz": Kontrola je izgubljena, poluge su popustile

Živimo posljedice 30-godišnjeg sistemskog uništavanja sistema upošljavanjem nestručnog i nekvalificiranog osoblja

Dizdarević: Loša sigurna situacija. Avaz

Alen Bajramovic

12.6.2024

Profesor kriminalističke psihologije i bivši istražitelj Sandi Dizdarević kaže da je izuzetno važno, ali i teško govoriti o sigurnosnoj situaciji i rješenjima u BiH, dok svjedočimo trenutnoj stopi kriminaliteta, strukturi krivičnih djela i ličnosti kriminogenih osoba, dok su političarima puna usta vlastitih “podviga”, a naučnike, profesore i penzionirane stručnjake niko, osim novinara, ne želi čuti. 

Defanzivno djelovanje policije smatra osnovnim uzrokom narušenoj sigurnosnoj situaciji, posebno u KS.

- Nemamo patrolno - pozornog rada policije, krim - obavještajni službenici se bave poslom iz kancelarije i po kafanama, prepisujući informacije u ravni lokalnih tračeva.

Čast izuzecima i profesionalcima kojih ima ali ne mogu doći do izražaja. Istražitelji se bave dokumentiranjem po posljedici, koje na kraju završi u memoarima sudskih sporazuma. Kao posljedicu imamo činjenicu da nam lica voze automobile od 100.000 eura, bez radnog staža i kontinuirano se pojavljuju u policijskim biltenima – kaže Dizdarević za "Avaz".

Ističe da se kriminal ne može iskorijeniti, ali se može držati pod kontrolom.

- Međutim, kontrola je izgubljena i poluge su popustile. Sad smo u fazi da se kriminalci međusobno obračunavaju, pa ko ostane na sceni taj će se i pitati.

Živimo posljedice 30-godišnjeg sistemskog uništavanja sistema upošljavanjem nestručnog i nekvalificiranog osoblja, korupcije, igre riječi a malo konkretnih djela. Rješenje je veoma jednostavno ali za naše prilike složeno, jer svim segmentima života, pa tako i policijskim, upravlja politika, a ne struka i nauka – dodaje Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.