SPISAK SVE VEĆI

Uglavnom bubrega, jetre, rožnjače: 300 pacijenata u BiH čeka transplantaciju

Gotovo 2.000 oboljelih je na dijalizi, barem 700 bi moglo pristupiti transplantaciji kada je o bubrezima riječ

BiH čak nema ni jedinstvenu listu čekanja. Facebook

Alen Bajramovic

prije 4 dana

Više od 300 pacijenata u BiH na listama je čekanja za transplantaciju organa, uglavnom bubrega, te jetre, srca i rožnjače.

Dijalizni centar

Međutim, prema riječima Tomislava Žuljevića, predsjednika Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, taj broj je višestruko veći, samo što se većina oboljelih uopće ne nalazi na listama.

- Ako imamo u vidu da je u FBiH gotovo 2.000 pacijenata na dijalizi, jasno je da bi barem 700 moglo pristupiti transplantaciji kada je o bubrezima riječ. 

Dvije trećine, nažalost, ne mogu ni biti na listi zato što imaju druge komorbiditete, a od preostale trećine, iz različitih razloga, većina nije na listi. Neki ne žele zato što nemaju nade ni šanse, drugi nisu na listi zbog inferiornosti voditelja dijaliznih centara, koji trebaju pacijenta uputiti u kliničke centre na obradu kako bi došli na liste čekanja - kaže Žuljević.

Predsjednica Donorske mreže BiH Halima Resić po ko zna koji put ističe da transplantacija nema bez promocije donorstva.  

- Već 20 godina struka, ljekari, a najviše nefrolozi, s entuzijastima iz Donorske mreže pokreću taj proces, ali ih niko ne sluša. Da se struka sluša i da politika ima manje upliva, sigurno bismo bili u mreži Eurotransplanta - kaže profesorica Resić.

Resić: Ključna je promocija donorstva. Facebook

Iako mala zemlja, BiH nema čak ni jedinstvenu listu čekanja, a ni dovoljno transplantacija godišnje, kao jedan od uvjeta za pristupanje Eurotransplantu.

Najmanje 10

Resić pojašnjava da BiH mora imati najmanje deset, umjesto jednu ili dvije transplantacije godišnje, te da je ključno otkrivanje potencijalnih donora u intenzivnim njegama bolnica i kliničkih centara.

- BiH je resurs mladih donora, nažalost, jer puno ljudi gine, a organi odlaze pod zemlju, za razliku od Zapada, gdje su donori većinom starije životne dobi. Ključna je promocija donorstva, za šta ova država nema sluha. Donorska mreža jedina pokušava da uradi nešto, a i mi ćemo se ugasiti u septembru, jer sami sebe finansiramo već 20 godina i to zaista više ne može tako - ističe Resić.

Bez podrške države

Resić kaže da je Donorska mreža BiH do sada podijelila gotovo 80.000 donorskih kartica, prošle godine organizirala je kurs za 60 transplant-koordinatora iz FBiH, sklopila sporazume s Institutom za transplantaciju Španije, turskom TIKA-om, ali sve na osnovu entuzijazma i bez podrške. 

Od Federalnog ministarstva zdravstva verbalnu podršku imaju, ali ne i finansijsku, jer je Donorska mreža BiH registrirana na državnom nivou.

U Eurotransplantu je devet država. Imate zajedničku listu čekanja, koja je u Nizozemskoj, pa automatski vide koji su pacijenti kandidati za transplantaciju, kaže Resić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.