CILJ UŠUTKATI ISTINU

Udruženje žrtava genocida pisalo Seržu Bramercu: Zaustavite progon povratnika i žrtava iz RS-a

Primjer BiH može biti svjetska prekretnica da se zločincima ne dozvoli progon onih koji se bore i rade u interesu pravde, naveli su

Serž Bramerc. UN Photo

N. H.

14.6.2024

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pisalo je Seržu Bramercu (Serge Brammertz), glavnom tužiocu Haškog tribunala, nakon poziva na ispitivanje direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića. 

Oni su u pismu tražili da se zaustavi "najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet". 

Navode da su pročitali posljednji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju krivčnog progona u državama biveš Jugoslavije i nosiocima negiranja naslijeđa MKSJ/MRMKS.

- Ladice tužioca u BiH su prepune naših prijava za negiranje koji ništa ne preduzimaju a ratni zločinci, kako ste naveli u izvještaju, nalaze se zaštićeni u Srbiji i Hrvatskoj. Dok ratni zločinci uživaju zaštitu i podršku zvaničnih politika, napadi na žrtve, posebno povratnike i one koji brane istinu i pravdu su dosegli svoj vrhunac. Molimo vas da odmah i neizostavno obavijestite UN, EU i PIC da se u BiH od strane struktura iz entiteta RS na čelu s policijom entiteta RS i tužilaštvom RS vrši progon žrtava, svjedoka, povratnika i boraca za istinu i pravdu -  navode u pismu.

Iznijeli su informaciju da je u toku sudski postupak protiv Munire Subašić, majke koja je istinski borac za istinu, pokrenuta je krivična prijava protiv Emira Suljagića, podnesena je krivična prijava protiv Ramiza Salkića, poslanika u NSRS i bivšeg logoraša, te dodaju da se sve vrijeme prijave odnose na izazivanje "rasne i vjerske netrpeljivosti". Naveli su da su prijave podnijete protiv gotovo svih povratnika u RS, ali protiv građana BiH koji su javno pozivali na procesuiranje ratnih zločina, kao i procesuiranje negatora genocida.

- Dok zločinci u Srbiji i RS uživaju sve privilegije i prava, policija RS, policija koja je pravni nasljednik policije koja je presudama MKSJ i MSP označena kao zločinačka, nastavlja progon. Zamislite situaciju da se nakon II svjetskog rata privodio Simon Vizental od strane policije u Njemačkoj, kao što se danas privodi Emir Suljagić, direktor MC Srebrenica ili Ramiz Salkić logoraš i niz drugih poznatih boraca za ljudska prava u BiH i to iz razloga "rasne i vjerske netrpeljivosti". Cilj je ušutkati svaki poziv za istinom i pravdom! - poručuju te dodaju:

- Molimo vas da poduzmete što je u vašoj moći da se obavijesti svjetska zajednica i da se zaustavi najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet da zločinci i negatori progone one koji se bore i govore istinu. Primjer BiH može biti svjetska prekretnica da se zločincima ne dozvoli progon onih koji se bore i rade u interesu pravde. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.