PODRŠKA MANJINAMA

Šef Misije OSCE-a i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH posjetili Banju Luku, Prijedor i Kozarac

Posjeta ima za cilj da omogući i usmjeri dalje napore u pružanju kontinuirane podrške zajednicama širom Bosne i Hercegovine

Ambasador Brajan Ageler. Fena

Anadolija

prije 2 dana

Ambasador Brajan Ageler (Brian Aggeler), šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice, zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice, posjetili su danas Banju Luku, Prijedor i Kozarac, kako bi saznali s kakvim se izazovima suočavaju manjine koje žive u ovim zajednicama, javlja Anadolija.

Delegacija u Banjoj Luci

U Banjoj Luci se delegacija, u kojoj su bili i predstavnici ambasada Velike Britanije, Turske i Norveške kao i Delegacije Evropske unije u BiH, sastala sa Gojkom Jotićem, zamjenikom direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i savjetnicom Ljiljanom Orešković, sa kojima je razgovarano o pitanjima vezanim za održivi povratak.

Na sastanku s Omerom Redžićem, imamom Čaršijske džamije u Prijedoru, i Erminom Trnjaninom, predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Prijedoru, u fokusu razgovora je bila sigurnosna situaciju u gradu, posebno u smislu potencijalnog nasilja i incidenata motivisanog predrasudama, uključujući i one koji se tiču Bošnjaka i drugih brojčanih manjina i vjerskih zajednica. Takođe se razgovaralo o doprinosu Grada Prijedora projektima vezanim za ove zajednice, kao i o podršci koja im se pruža.

Delegacija se takođe sastala s Jusufom Arifagićem, vijećnikom Skupštine grada Prijedora, kako bi razgovarali o ključnom značaju jačanja kohezije u zajednici u cilju prevazilaženja sigurnosnih izazova sa kojima se suočavaju zajednice i građani.

Etnička pripadnost

- Svi moraju biti u mogućnosti da u potpunosti uživaju svoja prava, bez obzira na etničku pripadnost. Ovo podrazumijeva i ključnu potrebu da se osigura održivost povratka i lokalna integracija Bošnjaka kao i manjina, što podrazumijeva pristup socijalnoj zaštiti, zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i zaposlenju - istakao je ambasador Aggeler, izrazivši nadu u unapređenje saradnje radi jačanja povjerenja i stabilnosti u čitavoj državi.

U Kozarcu, zamjenica ministra Jurišić i ambasador Aggeler sastali su se predstavnicima organizacija civilnog društva, Emsudom Mujagić, predsjednicom NVO "Srcem do mira“, Edinom Ramulićem, predsjednikom Fondacije za izgradnju kulture sjećanja, Brankom Ćulibrkom, izvršnim direktorom Centra za mlade "KVART" Prijedor i Fikretom Bačićem, predsjednikom Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora tokom perioda 1992. - 1995. godina, s kojima su razgovarali o važnosti stvaranja uslova za pomirenje i izgradnju povjerenja.

Prijedor 

- Prijedor je grad u kojem su Bošnjaci i Hrvati 1992. godine doživjeli sudbinu žrtava Holokausta iz II svjetskog rata. Bili su prisiljeni nositi bijele trake, nakon toga su zatvarani u koncentracione logore, gdje su sadistički mučeni i ubijani. To je područje najvećeg etničkog čišćenja u proteklom ratu. Poslije prvobitnih uspjeha u povratku, došlo je do stagnacije u suočavanju s prošlošću uz pokušaje asimilacije umjesto nastojanja da se obnovi povjerenje i međusobno poštovanje. Sporni nazivi škola i drugih ustanova te ulica, odbijanje lokalnih vlasti da dozvole izgradnju spomenika žrtvama, prije svega, ubijenoj djeci, te nekažnjavanje incidenata, kojima se pokazuje netrpeljivost prema povratničkoj zajednici, konstantni su uzrok tenzija i uznemirenosti povratnika. Istovremeno, govor mržnje je u porastu što, ne samo da krši pravo na ljudsko dostojanstvo već može voditi ka novim zločinima iz mržnje. - istakla je Jurišić.

Ova posjeta, druga u nizu posjeta u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ima za cilj da omogući i usmjeri dalje napore u pružanju kontinuirane podrške zajednicama širom Bosne i Hercegovine kako bi se osiguralo poštivanje i uživanje svih osnovnih sloboda i prava za sve, objavila je Misija OSCE-a u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.