BIZNIS

Ekonomija u BiH stagnira

Izvještaj Svjetske banke za prošlu godinu

Es. D.

20.1.2015

Prošla godina u ekonomskom smislu za Bosnu i Hercegovinu označena je periodom stagnacije, rečeno je danas u Sarajevu na predstavljanju redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za jugoistočnu Evropu, kad je u pitanju naša zemlja.

U prvom kvartalu 2014. godine ostvaren je značajan ekonomski rast u odnosu na isti period 2013. Međutim, u drugoj polovini godine desile su se poplave i registriran je pad ekonomskih aktivnosti. U trećem kvartalu opet je došlo do blagog porasta ali nije mnogo da bi nešto značajno promijenilo.

- Stopa ekonomskog rasta za BiH u 2014. godini iznosi 0,4 posto, a za 2015. godinu predviđa se stopa rasta od 1,5 posto – rekla je Sandra Hlivnjak, ekonomista Svjetske banke za BiH.
Kad su u pitanju ekonomski indikatori industrijske proizvodnje u našoj zemlji, u prvom kvartalu su bili značajniji, a poslije je opet zabilježen period stagnacije.

Kad su u pitanje zemlje regiona koju su obuhvaćene ovim izvještajem, poplave u nekim zemljama dovele su do zastoja ekonomije u ovom regionu, uz rast od samo 0,2 posto. U 2015. godini se u zemljama jugoistočne Erope u prosjeku može očekivati rast bruto domaćeg proizvoda (GDP) od 1,3 posto, međutim, među njima će biti velikih razlika kao i u prošloj godini.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.