SAZNAJEMO

Na Koševo stiže "romantični Maršal"

Hoai Nam Ngujen u javnosti je prepoznat kao porodičan čovjek, a kako kaže, on i njegova supruga rade i po 12 sati dnevno

Ngujen sa suprugom Tuhoung: Vode uspješne poslove

N.Demirović

8.3.2019

- Novac ima dvije strane. Ako razmišljamo o dobru novca, to je nagrada za teški rad, rezultat kreativnosti, rada, suza i znoja. Negativna strana toga je da može promijeniti ljude, okrenuti dobre ljude u loše, ali se stvarno divim tome kako ljudi troše novac, uključujući ulaganja, potrošnju i doprinos društvu – govorio je svojevremeno Hoai Nam Ngujen (Nguyen), vijetnamski biznismen. 

Zovu ga Poslovni Maršal i smatraju ga jednim od talentiranijih mladih biznismena Vijetnama.

U korporaciji “3C”, koja je bila među tri vodeće u području informacijskih tehnologija i telekomunikacija, bio je od 1992. do 1998. glavni finansijski direktor. Poslije je bio na ključnim pozicijama u “Berjayinim” firmama, pored ostalog i u “SaigonBank Berjaya Securitiesu”.  

Bio je i izvršni direktor “Berjaya Bo Long Long Company Limiteda” te član Upravnog odbora finansijskog centra “Berjaya” u Vijetnamu da bi potom stigao do mjesta generalnog direktora kompanije “Berjaya Vietnam”.

Ima poslovne veze s kompanijama Vinsenta Tana (Vincent), čovjeka koji je do sada bio većinski vlasnik upravljačkog paketa Fudbalskog kluba Sarajevo, a Ngujen je i član Upravnog odbora belgijskog fudbalskog kluba Kortrijka, čiji je vlasnik Malezijac Tan. Treba reći kako kompanija “Berjaya”, na čijem je čelu Ngujen, ima i vlasnički udio i u velškom Kardifu, još jednom Tanovom klubu. Vijetnamac je u svojoj zemlji poznat i kao veliki investitor u sport.

Porodičan je čovjek i, kako kaže, on i njegova supruga rade po 12 sati dnevno, a samo u jednoj sedmici ima četiri poslovna leta. Njegova supruga je Tu Houng, poslovna žena, izuzetno poznata i popularna u Vijetnamu.

– Da biste bili uspješni u poslu i porodici, morate slušati jedni druge. Supružnici se moraju poštovati. Muškarac mora naučiti poštivati ženu, a ne da one budu tretirane kao nešto što vam je, eto, dostupno u kući. Morate joj se znati zahvaliti za ono što radi, morate znati pokazati romantične osjećaje – izjavio je jednom prilikom romantični Ngujen.

U Vijetnamu se priča o jednom nesvakidašnjem događaju. Vozač kamiona izbjegavao je dvije djevojčice koje su izletjele ispred njegovog vozila i zabio se u parkirane automobile. Životi su spašeni, ali je vozač trebao platiti štetu. Nije bio u mogućnosti, a onda se javio Ngujen i sve izmirio, uz želju da bude anoniman. Vozač je nakon svega ipak otkrio ko je platio 240 miliona vijetnamskih donga (nešto više od 18.000 KM).

Hoai Nam Ngujen je američki student. S odličnim ocjenama završio je Fakultet za poslovnu administraciju u Južnoj Kaliforniji, ali je cijeli radni vijek odlučio provesti u kompanijama s istoka.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.