USPJESI

U četiri manja pogona posao će dobiti više od 100 radnika

Za otvaranje proizvodnih pogona Općina iduće godine planira investirati tri miliona maraka

Hala u Potočarima. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

12.12.2019

- Za otvaranje četiri manja proizvodna pogona i zapošljavanje više od 100 radnika Općina Srebrenica će iduće godine investirati tri miliona maraka - potvrdio je za „Avaz“ načelnik ove općine Mladen Grujičić.

Kaže da je od slovenske firme „Neo Dom“ za 850.000 eura kupljena velika hala u Potočarima, a za kupovinu i rekonstrukciju ove hale u iznosu od 150.000 eura sredstva je osigurala Vlada Srbije.


Osigurana sredstva

Grujičić kaže da su imali ponudu nekoliko velikih kompanija za pokretanje proizvodnje namještaja, stolica i drugih drvoprerađivačkih proizvoda i obećanje zapošljavanja više od 100 radnika. Takva ponuda stigla je od kompanije „Tapos“ iz Srbije, ali je nisu prihvatili.

- Razlog je što je kompanija „Tapos“ tražila da renoviramo halu, što smo prihvatili, ali nismo prihvatili njihovo traženje velikih sredstava za zapošljavanje radnika. Stoga smo odlučili potražiti manje investitore i da sami pokrenemo četiri manja pogona - pojasnio je Grujičić.

Proizvodnja drvne industrije

Općina će za četiri manja investitora renovirati kupljenu halu i ponuditi povoljnu rentu za korištenje prostorija, a oni će pokrenuti proizvodnju drvne i druge industrije i zaposliti više od 100 radnika. A među njima je veliki broj žena. U ovoj hali već radi jedna firma, koja se bavi sječom i pakovanjem drva za ogrjev.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.