JAČANJE PRIVREDE

FMRPO: Podrška malim i srednjim poduzećima u F BiH s 13 miliona KM

Time se FMRPO obvezalo u narednom razdoblju podržati mala i srednja poduzeća (MSP) u Federaciji BiH s 13 milijuna KM

Sa potpisivanja. Fena

FENA

15.5.2024

Vojin Mijatović, ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta (FMRPO), i Narine Sahakyan, vršiteljica dužnosti rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), potpisali su u srijedu pismo namjere o suradnji.

Time se FMRPO obvezalo u narednom razdoblju podržati mala i srednja poduzeća (MSP) u Federaciji BiH s 13 milijuna KM kroz projekat Jačanje konkurentnosti MSP, a UNDP će, zahvaljujući financijskoj podršci Švedske, pružiti FMRPO-u stručnu i tehničku pomoć za adekvatno dizajniranje integriranog paketa podrške za mala i srednja poduzeća, te pružiti softverska rješenja za potpunu digitalizaciju procesa poticanja malih i srednjih poduzeća.

Paket podrške koji se odnosi na projekat Jačanje konkurentnosti MSP-ova uključuje podršku tehnološkoj modernizaciji poslovnih procesa, digitalnu transformaciju u poslovanju, investicije u cirkularnu ekonomiju i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji te uvođenje međunarodnih standarda kvalitete, priopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Naglašavaju kako će proces podnošenja prijava za poticajne mjere biti u potpunosti digitaliziran te će se prijave podnositi kroz posebno dizajniranu online platformu koju je inicijalno financirala Europska unija. Na ovaj način će se, kroz jačanje kapaciteta malih i srednjih poduzeća, omogućiti kontinuitet i unapređenje poslovnih aktivnosti, ističu u Federalnom ministartsvu.

"Ovaj događaj označava početak strateškog partnerstva između FMRPO-a i UNDP-a. Koristim priliku da vas obavijestim da je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta upravo danas objavilo Javni natječaj za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera za 2024. godinu. Grant sredstva će se dodjeljivati kroz sedam projekata. Također, ove godine Vlada Federacije BiH je izdvojila značajnija sredstva za podršku razvoju male privrede. Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta su odobrena četiri programa utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27.200.000 KM, što je skoro četiri puta više nego prethodne godine", kazao je ministar Vojin Mijatović.

Suradnja s Ministarstvom i UNDP-a u BiH će se fokusirati na dva ključna stuba - jačanje razvoja privatnog sektora i vođenje inicijativa za digitalnu transformaciju.

"Putem prilagođene mjere podrške i napore na izgradnji kapaciteta, naš cilj je osnažiti mala i srednja poduzeća, poboljšati njihovu konkurentnost i uticati na stvaranje otpornije i dinamičnije ekonomije", istaknula je ovom prilikom Narine Sahakyan, vršiteljica dužnosti rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

Podrška FMRPO-u se pruža kroz program "Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini“ (SDG2BiH), zajedničke inicijative koju financira Švedska, a provodi UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, kao dio podrške Ujedinjenih nacija vlastima u Bosni i Hercegovini u implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.