KRIMINAL

Ukrali Mercedes predsjedniku Suda

Županijski sud u Splitu

Piše: Avaz.ba

19.3.2018

Marinko Petrović (40) i Vjenceslav Sabljo (38), obojica iz Mostara, te Božo Tokić (34) iz Rakitnog i Mate Jakovljević (35) iz Posušja, svi državljani Hrvatske, koji se terete za krađu 18 automobila u Hrvatskoj, vrijednih milion kuna, već 14 godina čekaju rasplet suđenja.

Županijski sud u Splitu polovinom 2003. godine Marinka Petrovića osudio je na pet i po godina, Vjenceslava Sablju na šest i po godina te Božu Tokića i Matu Jakovljevića na po tri godine i osam mjeseci zatvora. Godinu poslije Vrhovni sud presudu je ukinuo te je naložio da se provede novo suđenje.

U međuvremenu je, kako pišu hrvatski mediji, nastupila zastara za krivično djelo udruživanje u zločinačku skupinu, dok zastara za krađe automobila nastupa 2022. godine. Budući da svi optuženi nisu dostupni hrvatskom pravosuđu, novo suđenje još nije zakazano. Među ukradenim vozilima bio je i Mercedes 124, vlasništvo tadašnjeg predsjednika Općinskog suda u Splitu Vlade Madunića, kojem je pričinjena materijalna šteta od 74.000 kuna.

Optužnicom USKOK-a Petrović i Sabljo se terete da su 2002. godine u Posušju dogovorili organiziranje skupine kradljivaca automobila, a u koju su uključili Tokića i Jakovljevića. Plan je bio da na području Dalmacije kradu vrednije automobile i odvoze ih na područje Hercegovine, gdje bi ih preuzimao Sabljo. Kao vođa grupe, Marinko Petrović trebao je po automobilu dobiti od 1.000 do 1.200 tadašnjih njemačkih maraka, dok su Tokić i Jakovljević dobivali od 500 do 800 maraka po vozilu.

Oni su odlazili na područje Makarske, Omiša, Splita i Kaštela, gdje su krali Mercedese, Audije i Golfove koje je Petrović otvarao pomoću "ruskog ključa". Preko ilegalnih graničnih prijelaza automobile su odvozili do Posušja, i to tako što su Petrović i Tokić upravljali ukradenim vozilom, dok bi Jakovljević vozio ispred njih da bi na vrijeme uočio policijske patrole.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.