BIHAĆ Nakon tragedije

Radnici Hidrocentrale u Kostelima umrli su u šahtu dubokom 15 metara

M. MUJADŽIĆ

Foto: Povrijeđeni van životne opasnosti ( M. Mujadžić)


Tri poginula i osam povrijeđenih radnika, epilog je strahovite eksplozije koju je izazvalo curenje otrovnih plinova u Hidrocentrali u Kostelima kod Bihaća.

Dan nakon tragedije poznat je i identitet poginulih radnika “Elektroprivrede” Bihać. Kako saznajemo, nastradali su Admir Mulić zvani Dado, Elvis Salihodžić i Sead Mujić.

Problemi s disanjem

  • Medicinar Admir Behić: Prvi stigao na mjesto nesreće

    Medicinar Admir Behić: Prvi stigao na mjesto nesreće


Samir Piralić, njihov radni kolega koji je bio u blizini eksplozije, zbrinut je u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću i, prema posljednjim informacijama, on je van životne opasnosti.

Oni su kritičnog dana, kako je naš list već pisao, radili na redovnom godišnjem održavanju i remontu postrojenja.

Sedam osoba, među kojima i uposlenici „Elektroprivrede“, zaštitar i četiri medicinska tehničara iz Službe hitne pomoći, koji su pomagali prilikom izvlačenja i pružanja pomoći unesrećenima, žalilo se na probleme s disanjem. I njima je ukazana ljekarska pomoć u bihaćkoj bolnici.

Prvi su na mjesto događaja stigli medicinari bihaćke Hitne službe, a potom i vatrogasci, koji su izvlačili stradale radnike. Tada su i oni osjetili djelovanje plinova. I pored svega, pokušali su reanimirati stradale, ali bezuspješno.

Admir Behić, povrijeđeni medicinar Hitne pomoći, prvi se našao na mjestu nesreće.

  • Radnika Samira Piralića obišao Husein Rošić, premijer USK

    Radnika Samira Piralića obišao Husein Rošić, premijer USK


- Trojicu bez svijesti zatekli smo u jednom šahtu dubokom 15 metara. Četvrti je bio pored. Kako nismo mogli sići, jer su se osjetili plinovi, radnika koji je tada bio u kritičnom stanju, prevezli smo u bolnicu i pozvali vatrogasce da izvuku ostale. Kad su ih vatrogasci izvukli, pokušali smo ih reanimirati, ali bezuspješno - kazao je Behić, koji je i sam zbrinut u bihaćkoj bolnici.

Tužilaštvo USK otvorilo je opsežnu istragu tokom koje je, prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno da radnici život nisu izgubili usljed eksplozije.

Tehnička pravila

- Na osnovu do sada utvrđenih činjenica, isključuje se mogućnost da je nasilna smrt nastupila zbog eksplozije, havarije, požara ili sličnih hemijskih reakcija usljed kojih dolazi do oslobađanja energije. Ne isključuje se mogućnost da je nasilna smrt uzrokovana otrovnim plinovima koji su dospjeli u prostoriju u kojoj su se izvodili radovi. Utvrđuje se jesu li radovi izvedeni u skladu sa propisima i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama na radu. Od „Elektrodistribucije Bihać“ vrši se izuzimanje dokumentacije koja se odnosi na propise iz oblasti zaštite na radu – saopćili su, između ostalog, iz Tužilaštva USK.

Povrijeđene obišao premijer USK

Povrijeđene je obišao Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona. Ističe da je ovo prilika da se ispita u kakvim uvjetima rade uposlenici HE i je li se nesreća mogla spriječiti.

- Pokušao sam doći i do objekta u Kostelima, ali nisam mogao. Htio sam pitati koji su tehnički uvjeti, koliko godina unazad je provjeravano tehničko stanje objekata, brine li firma o porodicama poginulih... Međutim, nisam mogao stupiti u kontakt s ljudima iz „Elektroprivrede“ – kazao je prilikom obilaska unesrećenih prvi čovjek USK.

  • Hošić: Nije mu jasno kako nisu osjetili curenje plina

    Hošić: Nije mu jasno kako nisu osjetili curenje plina


Šta kaže bivši radnik

Esad Hošić odlično poznaje postrojenje Hidroelektrane. Pratio je njenu izgradnju 50-ih godina prošlog stoljeća. Od 1954., kada je puštena u rad, pa do odlaska u penziju početkom 90-ih, radio je kao revizioni strojar.

- Nije mi samo jasno da je curio plin, a da niko nije primijetio - kazao je Esad Hošić, bivši radnik HE Kostela.

Dan dženaze stradalih u USK i Gradu Bihaću bit će proglašen danom žalosti.

NA VRH

Podijeli članak na