NAŠA TEMA

OPREZ: Ne ulazite u požarište, panika vodi u smrt

Opasno gašenje požara na otvorenom

Piše: B. CERIĆ

20.8.2018

Čišćenje obradivih površina i šuma spaljivanjem korova i niskog rastinja često izmakne kontroli i pretvori se u požare s težim posljedicama. Osim što se nepažnjom nanesu velike materijalne štete i unište šume, bilo je i smrtnih slučajeva, zbog čega iz Civilne zaštite i policije stalno upozoravaju na oprez.

Nisu opremljeni

Vještak protupožarne struke Ferhat Ibrak iz Sarajeva upozorava na slučaj od prošle godine u Perivoju kada je starica izgorjela paleći korov oko kuće. Starica se prepala i ušla u požarište, gdje joj je vatra zahvatila suknju.

- U pitanju je čista nepažnja. Čovjeka uhvati panika kada vidi da se požar širi na veću površinu, onda se, jednostavno, izgubi, počne gasiti nogama i čime stigne, a onda taj požar zahvati njegovu odjeću i nastrada. On se uguši, ali dobije i opekotine opasne po život - pojašnjava Ibrak.



Ibrak: Odmaknuti se od centra požara

On napominje da prilikom požara na tim otvorenim prostorima građani sami ne bi trebali ulaziti u požarište i gasiti, jer nisu opremljeni ni obučeni.  

Polijevati travu 

- Najbolje se odmaknuti dva metra od centra požara, onda odvojiti lišće ili suhu travu koju treba pokvasiti tako da se požar ne proširi, to je najbolja vrsta gašenja. Treba napraviti tampon-zonu između požara i dijela koji nije zahvaćen plamenom - upozorava vještak Ibrak.

On napominje da travu i korov koji se pali treba pokupiti na jedno mjesto, a onda to osigurati kamenjem da se vatra ne može proširiti. Mjesto spaljivanja trena na kraju obavezno pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti, a zabranjeno je spaljivanje i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Tijelo pronašli na njivi 

Goran Stojković (53) iz Srpca u julu prošle godine nastradao je u požaru u mjestu Donja Lepenica. Vatrogasci koji su došli da gase požar na sredini njive, preko koje je prešla vatrena stihija, pronašli su tijelo nastradalog 53-godišnjaka.

Izgorio paleći granje

Na Gorancima kod Mostara prošle godine je 54-godišnji Spasoje Jarak izgorio paleći korov i granje na njivi, a vatra mu je zahvatila odjeću. Nastradali je bio slabijeg zdravstvenog stanja, a polje je čistio za dnevnicu.

Nije uspjela spasiti supruga

U Zaglađu kod Olova prošle godine smrtno je stradao 78-godišnji Numo Kaljanac zbog neopreznog paljenja korova. Numina supruga tada je zadobila opekotine pokušavajući spasiti svog životnog saputnika, u čemu, nažalost, nije uspjela.


Građani nisu opremljeni ni obučeni za gašenje vatre

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.