BANJA LUKA Istraga o likvidaciji Damira Ostojića Šijana tapka u mjestu

Istražitelji češljaju kriminalnu prošlost ubijenog

Operativni podaci pokazuju da je likvidacija posljedica obračuna kriminalnih grupa

O. MATAVULJ
14.10.2018 15:52

Damir i Sandra: Izrešetani automatskom puškom

Istraga o mafijaškoj likvidaciji u kojoj je ubijen Damir Ostojić (42) zvani Šijan iz Banje Luke i teško ranjena njegova supruga Sandra Jošić (40), više od mjesec tapka u mjestu.

Razmjenjuju podatke

Policija i dalje nema dokaza o tome ko stoji iza ovog dobro pripremljenog zločina, kao ni šta bi mogao biti eventualni motiv. Operativni podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ukazuju na to da je Šijanova likvidacija posljedica obračuna kriminalnih grupa koji se u posljednjih nekoliko godina dešavaju na relaciji Srbija - Crna Gora, a nisu zaobišle ni Bosnu i Hercegovinu.

- Za sada nema dokaza i konkretnih saznanja o počiniocu i na tome se intenzivno radi. Istraga se vodi u više pravaca. Provjeravaju se sve informacije do kojih dođemo na terenu. Razmjenjujemo podatke sa policijama susjednih država i određene sumnje postoje, ali nedovoljno da bi se došlo do počinioca - rekao je izvor blizak istrazi.

  • Zločin se dogodio 5. septembra u banjalučkom naselju Kočićev Vijenac
    Zločin se dogodio 5. septembra u banjalučkom naselju Kočićev Vijenac

On kaže da je u fokusu istrage kriminalna prošlost ubijenog.

- Šijan se bavio raznim poslovima, od zelenašenja do iznajmljivanja kockarskih aparata i slično. Imao je odlične konekcije u Srbiji, a određene osobe s kojima je bio blizak, učestvovale su u pojedinim obračunima u Crnoj Gori i sve je to predmet detaljne istrage - kaže sagovornik iz policije.

Damir Ostojić Šijan ubijen je 5. septembra u 23.30 sati pored svoje kuće u banjalučkom naselju Kočićev Vijenac. Supružnici su se kobne noći terencem Range Rover vraćali kući iz grada, a ubica ih je čekao u zasjedi, najvjerovatnije sakriven iza drveta.

 Sasuo rafal

Kad je Šijan usporio vozilom da iz Kozarske ulice skrene prema svojoj kući u ulici Duška Trifunovića, ubica je prema njima sasuo rafal iz automatske puške. Ispalio je najmanje 15 metaka. Oboje su pogođeni s više hitaca i Šijan je na mjestu ostao mrtav. Njegovo tijelo je bilo izmasakrirano i nema dijela tijela u koji nije pogođen, dok je njegova supruga preživjela i premještena je u Beograd na daljnje liječenje. Ubica je nakon zločina pobjegao i vjeruje se da je imao pomogače te da je više osoba učestvovalo u pripremi i izvršenju zločina.

Zapaljen automobil

Dva dana nakon ubistva Damira Ostojića, u selu Piskavica kod Banje Luke policija je pronašla zapaljen automobil Škoda Octavia karavan, koji je korišten u zločinu. U njemu je otkrivena izgorjela automatska puška kojom je ubistvo izvršeno. Istragom je utvrđeno da je to vozilo ukradeno u Kantonu Sarajevu, i to mjesec i po prije Šijanovog ubistva, što jasno ukazuje na to koliko je dugo trajala priprema zločina.

NA VRH