OPREZ

Dječiji smijeh petarde pretvaraju u tragedije

MUP KS svake godine uoči novogodišnjih praznika upozorava građane da pirotehnika nije igračka i da se dječiji smijeh vrlo lako može pretvoriti u tragediju, navodi portparol sarajevske policije Suvada Kuldija

Ulični prodavači pirotehnike preplavili Sarajevo. A. Durgut

Piše: Dž. BULBUL

20.12.2018

Sarajevske ulice, kako se bliže novogodišnji praznici, polako preplavljuju ulični prodavači pirotehnike.  Koliko god policija svake godine apelira na građane da ne kupuju ništa od toga, uvijek će se naći pojedinac, u najgorem slučaju dijete, koji će “ispod ruke” kupiti pokoju petardu, raketu ili vatromet.  

Niske cijene 

Jasno je da većina djece voli vatromet, prasak petardi, plamen, dim, svjetlosne i zvučne efekte koje proizvodi pirotehnika, ali je prvenstveno na roditeljima da se pobrinu za to da se njihovo dijete ne izlaže ovakvim opasnostima. Niska cijena i laka dostupnost pirotehnike na ulicama primame svakoga, pogotovo najmlađe, ali na posljedice većina roditelja i ne pomišlja. Vrlo lako može doći do sljepoće, opekotina po licu i tijelu, oštećenja sluha i vida, invalidnosti.


Strahovite povrede

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo svake godine uoči novogodišnjih praznika upozorava građane da pirotehnika nije igračka i da se dječiji smijeh vrlo lako može pretvoriti u plač te da posljedice mogu biti teške, navodi portparol sarajevske policije Suvada Kuldija.

Sarajevski policajci se, kao i svake godine, trude da upotrebu pirotehnike svedu na minimum da bi se izbjeglo povređivanje djece i odraslih.  

Novčane kazne

- Za posjedovanje na javnom mjestu, paljenje, ustupanje, prodaju, kupovinu i nuđenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog organa počinioci će se kazniti sa 300 do 900 KM. Kad maloljetnik počini ovu vrstu prekršaja javnog reda i mira, kazna za roditelja, odnosno staratelja, je od 400 do 1.200 KM – pojasnila je Kuldija.


Kuldija: Teške posljedice

Nažalost, uvijek će biti onih koji misle da, dok ne pukne koja petarda ili se ne ispali vatromet, kao da i nije Nova godina. Nekima su praznici, nažalost, nezamislivi bez toga.

Banjalučaninu nastradala desna šaka

Banjalučanin Anđelko Lugonja (36), kad je 12. januara ove godine zapalio veliku petardu, zadobio je teške povrede desne šake. Nije je uspio izbaciti iz ruke. Petarda je pukla i potrgala mu prste na ruci.

Lugonja u bolnici

Predavanja u školama

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo povodom predstojećih praznika provode akciju čiji je cilj da upozore građane na opasnosti koje prijete od upotrebe pirotehničkih sredstava i vatrenog oružja. Posebna pažnja usmjerena je na najmlađe pa su u osnovnim i srednjim školama organizirana edukativna predavanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.