NA LICU MJESTA

Amel Sejfović bez lisica na rukama oprostio se od oca

Poznati sarajevski kriminalac doveden iz zeničkog zatvora na dženazu ocu Haziru.Prisutnima bilo dopušteno da mu izraze saučešće

Amel Sejfović stigao u zatvorskoj uniformi. M. Tabaković

Piše: A. KAPO

24.1.2019

Gradsko groblje Vlakovo kod Sarajeva jučer je bilo preplavljeno do zuba naoružanim policajcima koji su iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica doveli poznatog sarajevskog kriminalca Amela Sejfovića kako bi se posljednji put oprostio od oca Hazira. Hazir je, kako je objavljeno, preminuo u ponedjeljak u 59. godini života.

Amel Sejfović u Zenici je na izdržavanju kazne od 14 i po godina zatvora za otimačinu 300.000 KM iz “Raiffeisen banke” i ubistvo bicikliste Keme Bašića 5. novembra 2016. na Ilidži.

Zatvoren u kombiju

Već na samom prilazu Vlakovu bilo je stacionirano više policijskih patrola, koje nisu dozvoljavale parkiranje vozilima u blizini glavnog ulaza kako bi trasa kretanja Sejfovića bila prohodna. U isto vrijeme se klanjalo još nekoliko dženaza pa su prisutni s čuđenjem gledali veliki broj policajca.

Kako smo se uvjerili na mjestu događaja, Sejfović je doveden oko pola sata prije dženaze. To vrijeme je provodio zaključan u kombiju zatvorske policije i sklonjen od očiju javnosti. U trenutku kad je hodža rekao da se poravnaju safovi i pristupi klanjanju dženaze, Sejfović je izašao iz vozila.


Dvojica policajaca uvijek bila uz Sejfovića

S obzirom na to da je već jednom pobjegao iz zatvora, za šta mu se trenutno sudi, interesantno je da su mu policajci skinuli lisice s ruku. Ako je suditi prema onome što se moglo vidjeti, Sejfović, koji je deveden u zatvorskoj uniformi, nije pokazivao nikakve emocije.

S druge strane, konstantno je bio okružen četvoricom policajaca. Dvojica su ga vodila ispod ruke, dok su se druga dvojica nalazila u blizini. Istovremeno su policajci naoružani dugim cijevima bili raspoređeni na nekoliko lokacija i obližnjim uzvišenjima, gdje su motrili na svaki njegov korak, a mogli su se vidjeti i policajci u civilu, koji su bili ubačeni u masu ljudi da prate napetu situaciju.

 Imali razumijevanja

Nakon što se klanjala dženaza, Sejfović je vraćen u kombi. Čulo se u tim trenucima kako ga prijatelji dozivaju i pozdravljaju: “Sefa, Sefa.” Potom je prevezen do Aleje veterana, gdje je njegov otac i ukopan.

Policajci motrili na svaki korak

I na mjestu gdje je ukopan Hazir policija se nije odvajala od Sejfovića, koji je tako u skoro pola sata po drugi put nakratko ponovo osjetio kako je biti slobodan čovjek. Bilo je dozvoljeno i da mu prisutni izraze saučešće. Slično je bilo i na kraju ukopa, gdje su policajci imali razumijevanja te mu dali nekoliko minuta i dozvolili da mu priđu i preostali prisutni.

Na koncu je, uz pratnju policije, odšetao do kombija te napustio groblje. Inače, pored dva kombija, angažirana su bila još tri službena vozila te dva civilna automobila, koja su bila zadužena za pratnju.

Odgođeno suđenje

Suđenje Amelu Sejfoviću za bijeg iz Kaznenopopravnog zavoda Miljacka jučer je odgođeno upravo zbog smrti njegovog oca. Sejfoviću se trenutno sudi za spektakularni bijeg iz sarajevskog zatvora u septembru 2017., zbog kojeg je na noge digao sve bh. policijske i sigurnosne agencije.

(VIDEO: A. KAPO)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.