NERIJEŠEN SLUČAJ

Miro Jugović o ubistvu oca na Palama: Privatizacija "Jahorine" je ključ svega

Pale: Porodična kuća ispred koje se desilo ubistvo

O. MATAVULJ

17.2.2019

Uskoro će se navršiti 17 godina od ubistva Riste Jugovića, generalnog direktora Srpskog osiguravajućeg društva (SOD) "Jahorina", a njegova porodica i dalje nema odgovor na pitanje ko stoji iza ovog mučkog zločina.

Veliki ulozi

Risto je ubijen 10. marta 2002. ispred porodične kuće na Palama. Pogođen je s više hitaca iz vatrenog oružja kalibra od 7,65 milimetara. Pogođen je u grudni koš, stomak, vrat, ruke i noge, usljed čega je iskrvario.

Njegov sin Miro Jugović kaže za "Dnevni avaz" da ne prođe ni dan a da se članovi njegove porodice ne zapitaju ko je, zašto i prema čijem nalogu ubio njegovog oca.

- To je naša tužna priča… Stalno se interesiramo, obraćamo policiji i Tužilaštvu, ali odgovor je godinama isti - istraga je u toku, a zapravo nikakvih rezultata nema. Kada me, poslije tolikih godina, neko od istražilaca i pita o tome, samo me dodatno povređuje - kaže Miro.

On smatra da je ubistvo njegovog oca bilo organizirano te da ključ za rješavanje slučaja leži u sumnjivoj privatizaciji SOD “Jahorina”.

- Nema šta drugo biti. "Jahorina" je ključ svega. Moj otac je bio posvećen tom preduzeću, a pored toga je pisao knjigu i to je sve čime se bavio. Ne gubim nadu i vjerujem da će ubice biti privedene pravdi. Jer, to je velika priča i veliki su ulozi. Taj predmet je nešto što stalno opterećuje pravosuđe i policiju i vjerujem da će na kraju pobijediti istina i pravda - rekao je Jugović.

Spomenik Risti Jugoviću

Podnesena prijava

Službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo rasvijetlili su prije nekoliko dana paljevinu Mirinog automobila Mercedes, za šta je Tužilaštvu podnesena prijava protiv Srđana Sokolovića sa Pala. Miro kaže da ne poznaje tog momka niti zna šta je bio motiv za napad.

- Uopće nema rezona da bih znao o čemu se radi. Niko me nije zvao ili tražio niti se radilo o pokušaju iznude ili reketiranju. Da li se nešto barnulo u slučaju ubistva mog oca pa je to posljedica, ni sam ne znam. Vidjet ćemo šta će dalje biti. Možda je rješavanje te paljevine početak nečega - zaključio je Jugović.

Miro Jugović: Ne gubim nadu

Najavio svoju likvidaciju

Tri dana prije ubistva, Risto Jugović je u Banjoj Luci održao konferenciju za medije, na kojoj je skoro najavio svoju likvidaciju. Govorio je da se protiv njega vodi hajka, da je izložen pritiscima, zastrašivanjima i prijetnjama smrću.

- Njihov pokušaj ide u pravcu da mene više nema, jer ako mene nema, oni će privatizirati "Jahorinu". Sve su to prozivke centara moći, jer su u sprezi policija, tužilaštvo, sudovi i politika. Iza mog progona stoje pljačkaši iz desetogodišnje prošlosti, koji se finansiraju smicanjem ljudi koji su im na putu - rekao je tada Jugović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.