KRIMINAL

Bosanac pljačkao kockarnice u Italiji

Danijel Očaušanin, Marko Milanović i Denise Karlezo na optuženičkoj klupi

Razbojnici uhvaćeni u akciji italijanske policije. Ilustracija

Piše: Dž. PORAČANIN

9.4.2019

Bosancu Danijelu Očaušaninu (34), Srbijancu Marku Milanoviću (28) i Italijanki Denise Karlezo (Carlesso) (25) sudi se u Italiji zbog pljački kladionica u ovoj zemlji. Jednog od njih karabinijeri su uhvatili dok se penjao preko ograde, a drugog u štali za krave kad se nespretno pokušao sakriti ispod slame.

Lagala u policiji

Karabinijeri Operativne jedinice iz Basano del Grape uhapsili su ih nakon serije pljački kockarnica u italijanskoj oblasti Vičenca.

Danijel Očaušanin

Pljačke su počele 20. oktobra u slot kladionici “El Dorado” u ulici Kapitelvekio u Basanu. Tokom istrage, karabinijeri su dobili snimak nadzornih kamera, na kojem se vide dvojica pljačkaša u akciji i njihova navodna žrtva Denise Karlezo, radnica poslovnice. 

Ona je izjavila da je pretučena tokom pljačke te da su počinioci osobe sa sjevera Afrike. Snimak je, međutim, pokazao da radnica nije pretučena te da je bilo nemoguće da na bilo koji način identificira potpuno maskirane pljačkaše.

Marko Milanović

Dok je trajala istraga, 28. novembra prošle godine, u obližnjem Zaneu izvedena je još jedna slična pljačka, ponovo poslovnice koja pripada grupaciji “El Dorado”. Radnik slot kladionice prepoznao je jednog od napadača po svijetlim očima i nagovijestio da je riječ o Marku, mladiću njegove radne kolegice Denise.

Policija je počela stezati obruč oko Milanovića i Očaušanina, koji su 18. januara izveli još jednu sličnu pljačku, ovog puta slot kladionica “El Dorada” u gradiću Malo. Pljačkaši su uzeli 5.000 eura, ali su vrlo brzo uhapšeni sa plijenom te pištoljem.

Poziv kolegi

Istraga je pokazala da je Denise nešto ranije radila u slot sobi u Malou, a neposredno prije pljačke nazvala je radnog kolegu i pitala koliko ima ljudi u prostoriji. Milanović i Očaušanin su pritvoreni u Vičenci, dok je saučesnica Denise u kućnom pritvoru.

Dilerima 45 godina zatvora

Sud u Trentu nedavno je u predmetu “Zaghi” osudio šestero državljana BiH na više od 45 godina zatvora zbog međunarodnog krijumčarenja droge.

Osuđeni su Anis Šerifović na 13 godina i četiri mjeseca zatvora, Zahid Šerifović na 12 godina, Eldin Kametović na sedam godina zatvora, Meris Halilčević na četiri i po godine, Dragan Hilak na četiri godine, Boris Torbica na tri godine i Andrea Major na tri godine i četiri mjeseca. Od sedmero državljana BiH, oslobođen je samo Dražen Grabovac iz Srpca.

Operta i surova ’Ndrangheta’

Operta: Teška krivična djela

Bosanac koji je bio pripadnik surove “Ndranghete” otkriven je u martu 2017. godine. Operativci policijskih agencija u BiH šokirali su se kad su im ustupljeni podaci da je u Milanu uhapšen Suvad Operta (38) iz Vareša. On je uhvaćen ni manje ni više nego zbog jednog od najtežih djela u italijanskom zakonodavstvu, a to je krivično djelo mafijaško udruživanje. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.