DOSJE

Smrtna kazna za sarajevskog šanera

Milan Kolak zaklao Amiru Sefić u njenon stanu 24. januara 1983. godine

Piše: B. CERIĆ

30.4.2019

Zgrada na Alipašinom Polju u kojoj se desio zločin

Milan Kolak (rođen 1958.) jedna je od posljednjih osoba koja je u bivšoj Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini (SRBiH) osuđena na smrt. Po zanimanju konobar i profesionalni provalnik, dobio je najstrožiju kaznu zbog monstruoznog ubistva Amire Sefić, koju je zaklao u stanu na Alipašinom Polju 24. januara 1983. godine zbog pljačke porodičnog nakita.   

Smrtna kazna nikada nije izvršena, jer je odlukom Predsjedništva SRBiH zamijenjena za 20 godina zatvora. O zločinu, kojeg se još samo starije Sarajlije sa gnušanjem sjećaju, postoji podeblji dosje arhiviran na policama Kantonalnog suda u Sarajevu.

Pozivi u pomoć

Poput likova iz kultnog filma “Praznik u Sarajevu” koji kradu po Njemačkoj, a kući se vraćaju i za praznike troše novac, i Milan Kolak je kao i oslikani sarajevski šaneri svoj provalnički zanat ispekao u zapadnim zemljama. Provaljivao je u stanove i kuće u Austriji, a novac je trošio na izlaske i odijela te dio davao majci.

Stravičan zločin u kojem je nožem masakrirao nevinu ženu dogodio se po povratku u Sarajevo, gdje je, također, godinama provaljivao u stanove.

Kobnog dana u 18.30 sati u prizemnom stanu Seada Sefića na Trgu Rade Končara broj 28 Kolak se, vidjevši otvoren prozor, ušunjao u spavaću sobu. Čim je ušao, s televizora je uzeo prsten, veru i žensku tašnu, a iz regala kutiju sa zlatnim nakitom i novcem za benzin.

Kuhinjski nož pronađen na mjestu ubistva

Kada je počeo otvarati ladice, nesretna Amira Sefić je primijetila da je neko u stanu, te je upalila svjetlo u spavaćoj sobi. Ugledavši nepoznatog muškarca, počela je vikati i dozivati u pomoć.

- Rekao sam joj da prestane vikati i da joj se ništa neće dogoditi. Ona je i dalje vrištala, a u ruci je držala kuhinjski nož - priznao je Milan Kolak tokom suđenja u Okružnom sudu Sarajevo.

Pošao je prema nesretnoj ženi koja se povlačila u trpezariju, gdje je dohvatio staklenu pepeljaru i njome je udario dva puta u potiljak. Majku maloljetne djece, dvostruko sitniju od njega, nožem je izbo deset puta i na kraju je brutalno zaklao u spavaćoj sobi.

Kolak je sve priznao, ali je tvrdio da se ne sjeća da je ženu izmasakrirao nožem.

Uzeo taksi 

- Udario sam je pepeljarom i od tog momenta se ničeg ne sjećam. Jedino se sjećam da sam od tog momenta bio u kupatilu, ali zašto, to ne znam - izjavio je Kolak, koji se „vadio“ na amneziju tokom cijelog postupka.

Iz stana je pobjegao kroz prozor. Kako nije uspio oprati krvave ruke, jer je čuo da neko u haustoru zgrade dolazi, usput je, bježeći, ruke prao snijegom. Sa sobom je odnio kutiju s nakitom koju je bacio, dok je zlato stavio u džep.

Kod tadašnje fabrike “Žica” zaustavio je taksi kojim je otišao kod svog prijatelja Ahmeta Zagorice kojem je prodao ukradeni nakit za 14.000 dinara. Zagorica mu je preporučio da bježi iz Sarajeva, za šta mu je dao 3.000 dinara.

Lopov ubica, kako je Kolak sam sebe nazvao u jednom od pisama iz zatvora, uhapšen je tek nakon 28 dana od zločina. Istražitelje je do ubice odveo jedan predmet koji je zaboravio u kupatilu stana svoje žrtve.

Dokument iz sudskog spisa

Suprug pronašao tijelo

Sead Sefić je kobnog dana s djecom u 17.10 sati otišao u kino. Njegova supruga ostala je kući zbog upale pluća. Njeno tijelo pronašao je oko 19.30 sati kada se s djecom vratio kući.

- Vidio sam nož i suprugu. Bila je pokrivena dekom. Kada sam digao deku, vidio sam da je zaklana. Prizor je bio strašan. Zatvorio sam vrata sobe da je djeca ne vide - kazao je Sead Sefić.

Nakit koji je ukraden Amira Sefić je dobila 1975. godine kada su se vjenčali.

Prerezan grljan  

Obdukcijom je utvrđeno da je Kolak nesretnu ženu nožem udario deset puta u predjelu glave i vrata. Nanio joj je povrede na stražnjoj strani glave, te s prednje strane vrata koje dosežu sve do kičmenog stuba, sa potpunim presijecanjem grkljana, mišića i krvnih sudova vrata, navedeno je u optužnici.

(U sutrašnjem nastavku čitajte šta je policija pronašla u kući Kolaka, gdje je pobjegao i kako je završio)  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.