ČEŠKA Ministrica pravde donijela odluku

Čaba Der bit će isporučen Mađarskoj

Hapšen je i u martu prošle godine u Sarajevu, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem

A. Ka.
27.06.2019 20:20

Der: Hapšen i u Sarajevu

Foto: Agencije

Čaba Der (39), poznatiji kao „nasmijani ubica“, zloglasni plaćenik iz Srbije, bit će isporučen Mađarskoj. Odluku je donijela Marija Benešova, češka ministrica pravde.

Dera su tražile Mađarska, Holandija i Srbija.

- Ministrica Benešova je dala prednost Mađarskoj nakon poređenja ozbiljnosti počinjenih krivičnih djela i visine kazne koja mu je prijetila u pojedinim zemljama - pojasnio je danas za medije Vladimir Žepka, portparol češkog ministarstva pravde.

Der je uhapšen 1. marta u Pragu u hotelu „Amadeus“. U hotelskoj sobi su pronađeni falsifikovani pasoši, dva pištolja, prigušivač, municija i perike kojima je mijenjao svoj izgled dok se krio od policijske potjere.

Hapšen je i u martu prošle godine u Sarajevu, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem (29). Osuđeni su na godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Njih dvojica su u septembru 2017. uhvaćeni u Sarajevu sa pištoljem i “heklerom”, na kojima je bio montiran prigušivač. Der i Gojčević premješteni su nakon presude u zenički zatvor.

Platili su šest mjeseci kazne, koliko im je tada preostalo, nakon čega su protjerani iz BiH. Dvojac je u aprilu prošle godine preuzeo interventni tim Službe za poslove sa strancima BiH te im je, uz protjerivanje, izrečena i zabrana ulaska u BiH na pet godina.

Crnogorski mediji tada su špekulirali da su u Sarajevo došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara.

Komentari

NA VRH