HRVATSKA

Stolar iz Zagreba prevario svećenika s Brača

Optuženi je prvo preko mobitela glumio donatoricu iz Njemačke

Prevarant osuđen u splitskom Sudu. Agencije

Piše: Dž. P. / Avaz.ba

3.7.2019

Na godinu i četiri mjeseca zatvora osuđen je 39-godišnji stolar iz Zagreba, koji je svećeniku s Brača obećao donaciju od 100.000 eura, na ime čega mu je izvukao desetinu tog iznosa. 

Optuženi je prvo preko mobitela glumio donatoricu iz Njemačke, a potom njenog advokata uz tako uvjerljivu priču da mu je svećenik autobusom poslao u Zagreb 70.000 kuna (18.543 KM).

Lakovjerni svećenik iz malog bračkog mjesta upao je u klopku u ljeto 2014. godine, kad je primio poziv s nepoznatog broja od osobe koja se predstavila kao Ana Jelić iz Njemačke, koja želi donirati 100.000 eura.

Nakon nekog vremena, s drugog broja nazvao je muškarac koji se predstavio kao advokat donatorice. Nakon upoznavanja i dogovora oko donacije, svećenika su zamolili za uslugu.

Kako mu je kazano, u Zagrebu u iznajmljenom stanu živi nećak donatorice, kojem nedostaje novca za najamninu. 

Stoga je svećenik trebao priskočiti u pomoć pozajmicom od 10.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, na šta je ovaj spremno pristao.

Svećenik je u tri navrata poslao dogovoreni iznos putem autobusa na liniji Bol - Zagreb. Novac je za sebe zadržao 39-godišnjak, osoba koja je nazivala svećenika i pretvarala se prvo da je žensko, a zatim njen advokat. Obećana donacija nikad nije uplaćena.

Stolara su uhapsili, nakon čega je procesuiran i, u konačnic, optužen. 

Tokom suđenja u splitskom Sudu, sve je priznao.

- Kajem se i žao mi je što sam ovo napravio. Obećavam kako ću svećeniku sve vratiti čim izađem iz zatvora. Zaposlit ću se i nadoknadit ću mu štetu u cijelosti - kazao je optuženi i obećao kao više neće činiti krivična djela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.