POTVRĐENA PRESUDA

Bivši specijalci osuđeni na 40 godina zatvora

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je kao neosnovanu žalbu branilaca i potvrdio prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Banjoj Luci

Pljačka se desila na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška. A. Anđić

Piše: O. Matavulj / Avaz.ba

15.4.2020

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu bivšim specijalcima MUP-a RS Vladanu Maliću, Goranu Parašu i Aleksandru Popoviću te civilu Olegu Bandi i osudio ih na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke 616.548 KM na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška.

- Sudsko vijeće odbilo je kao neosnovanu žalbu branilaca i potvrdilo prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Banjoj Luci - navodi se u odluci Vrhovnog suda RS.

Malić, Paraš i Popović osuđeni su na jedinstvene kazne od po deset i po godina zatvora, dok je Banda osuđen na osam i po godina zbog razbojništva i nedozvoljenog posjedovanja oružja. Presudom su dužni i da solidarno plate 540.000 KM stečene imovinske koristi, što je, zapravo, dio ukradenog novca koji tokom istrage nije pronađen.

Osuđeni Malić, Paraš, Popović i Banda. O. Matavulj

Svi su proglašeni krivim da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška Audijem A6 presreli kolonu vozila "Sector securityja", koja je u Zagreb prevozila novac "UniCredit banke".

Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju "zoljom", razbojnici su natjerali osiguranje da otvori tovarni prostor blindiranog kombija te da im predaju magnetni ključ sigurnosnih kofera, iz kojih su ukrali 616.548 KM. Tom prilikom je ranjen vozač kombija Đurađ Bajić.

Zbog učešća u pljački, ranije je na tri godine zatvora osuđen insajder iz "Sector securityja" Danijel Kuzmić, dok su specijalci Goran Janjuz i Željko Inđić osuđeni na po šest mjeseci zatvora.

Svi su se obavezali na svjedočenje, ali su u ponovljenom postupku odbili da svjedoče i u sudnici su šutjeli na svako postavljeno pitanje pa su zbog toga i novčano kažnjeni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.