TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Jove Simića

Putem internet naloga i komunikacije, nezakonito pribavio krivotvorene novčanice valute euro, koje je namjeravao staviti u novčani promet

Tužilaštvo BiH. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

12.6.2020

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jove Simića (22) iz Teslića koji se tereti za krivotvorenje novca s elementima cyber kriminala. Prema navodima Tužilaštva, on je putem internet naloga i komunikacije, nezakonito pribavio krivotvorene novčanice valute euro, koje je namjeravao staviti u novčani promet u Bosni i Hercegovini. 

- Optuženi se tereti da je u Tesliću, u stanu koji koristi, koristeći se svojim računarom i kreiranim korisničkim nalozima, naručio radi kupovine, više krivotvorenih novčanica valute euro.  Naručene krivotvorene novčanice, platio je putem virtuelene valute Bitcoin, sa svog računa koji je kreirao za tu namjenu - naveli su iz Tužilaštva BiH. 

  Prema navodima optužnice, Simić je krivotvorene novčanice zaprimio putem pošte na svoju adresu, te ih držao u stanu sa namjerom puštanja u promet, gdje su pronađene prilikom pretresa policijskih djelatnika MUP RS, Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet, koji su oduzeli novčanice i spriječili njihov plasman. 

Od optuženog su tom prilikom oduzeti računar i oprema za korištena za izvršenje kaznenog djela. 

 Optužnica je proslijeđena Sudu BiH. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.