SUĐENJE U PREDMETU "ORKA“

Pljačkaška banda zgrnula više od milion KM

Na optuženičkoj klupi Rahman Begluk (32), kao prvooptuženi, Jozo Markić (36), Alen Begluk (35), Mugdim Omanović (35) i Enis Mandal (35)

Danas u sudnici: Za više od milion oštetili privredne i druge. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

24.6.2020

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, uz jake sigurnosne, ali i epidemiološke mjere, u Kantonalnom sudu Mostar počelo suđenje u predmetu znanom kao „Orka“, kako je nazvan po akciji koju koju su sredinom septembra prošle godine izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP). 

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva, koja je potvrđena lani u decembru, za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama, kao i krađama, ali i za nedozvoljeno držanje oružja te druga krivična djela terete se Rahman Begluk (32), kao prvooptuženi, Jozo Markić (36), Alen Begluk (35), Mugdim Omanović (35) i Enis Mandal (35).


Nagodili se s Tužilaštvom HNK

Rahman Begluk i Mugdim Omanović su na suđenje dovezeni iz Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Zenica gdje se nalaze na izdržavanju kazne zbog ranije počinjena krivična djela. Iako je optužnicom, bilo obuhvaćeno ukupno 12 osoba, u međuvremenu su Fadil Pozder, Nermin Čolaković, Skender Ćerkić, Radislav Gavrić, Haris Zuko i Nermin Leto nagodili s Tužilaštvom HNK.

Tako su Gavrić i Zuko prihvatili kaznu zatvora u trajanju od godinu i dva mjeseca, odnosno, godinu zbog pljačke bankomata „UniCredit banke“ u Hadžićima, a ostali kojima su se na teret stavljala krivična djela prikrivanja, pomaganja i neovlaštenog držanja oružja dobili su uvjetne kazne.

Zoran Mikulić je, pak, danas neposredno pred glavni pretres sklopio Sporazum o priznanju krivice, što je obznanio postupajući tužilac, Kemal Maksumić, zatraživši da se u odnosu na ostale razdvoji postupak, nakon čega su on i njegov advokat Semir Kajtaz napustili sudnicu. Mikulić se nagodio za četiri godine zatvorske kazne.

Optužena ekipa je u periodu od 2014. do dana hapšenja, uz upotrebu vatrenog oružja, plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 20 razbojništava i teških krađa, koja su, potanko, opisana u, čak, 28 tačaka optužnice.

Predmetom napada su im bili tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transporti novca, te drugi privredni subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva. U nekoliko navrata, dio optužene ekipe, opljačkao je bankomate „UniCredit banke“, uzevši samo od jednog pohoda 200.850 KM.

Na meti njihovih razbojničkih i pljačkaških pohoda bile su i benzinske pumpe. Tako su s pumpe „Čule“ kod Mostara uzeli cigarete u vrijednosti od 10.216 KM, kao i novac, oštetivši istoimenu firmu za 12.370 KM.


Optuženi u sudnici. M. Smajkić

Tokom 2017.godine iz Tržnog centra „Robot“ na Bišću Polju uz prijetnju oružjem od uposlenika su uzeli sef u kojem se nalazilo 63.254 KM. Oštetili su i firmu „Stanić komerc“, kada su u martu 2019.godine ukrali kombi vozilo natovareno cigaretama u vrijednosti od 89.058 KM, a od uposlenice „Hrvatske pošte“ Mostar, koju su presreli dok je vozila novac uzeli su 11.906 KM... U konačnici, privrednim i fizičkim subjektima nanijeli su višemilionsku štetu.


Traži mjere zabrane

Kraj današnjeg glavnog pretresa, kojeg je osiguravalo 14 sudskih policajaca, obilježilo je svojevrsno zapomaganje Alena Begluka, koji je, obrativši se Sudskom vijeću kazao da „10 mjeseci leži u zatvoru bez ikakvih dokaza“, pri tome se obrušivši na FUP i tužioca, ali i na Rahmana Begluka.

- Sve mi je namješteno, DNK, sve je lažirano, psihički sam obolio, moje je stanje katastrofalno. Neka mi se odrede mjere zabrane... - govorio je on.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, Elis Sultanić je istaknuo, nakon što se njegov advokat Branko Karadeglić uključio, kazavši da se riječi njegovog branjenika ozbiljno shvate, da se zna kome se i kako podnosi zahtjev za ukidanje pritvora.

Inače, Karadeglić je na početku suđenja zatražio izuzeće članova Sudskog vijeća, Azre Šunje i Silvane Šuman, uz obrazloženje da su učestvovale u ranijim fazama postupka prilikom produženja pritvora optuženim, što je dva sata poslije odbijeno.

Suđenje se nastavlja 1. jula kada će svjedočiti Mithad Mušić (30), koji je sa optuženima učestvovao u brojnim pljačkama i razbojništvima, a koji je dobio imunitet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.