AKCIJA

Hapšenje u Stanarima nakon međunarodne istrage

Nezvanično se saznaje da je riječ o Radislavu Pejčiću

Policija provela akciju. Arhiv

Avaz.ba / Srna

19.9.2020

Osoba čiji su inicijali R. P. iz Stanara lišena je slobode u međunarodnoj policijskoj istrazi zbog sumnje da je izvršila krivična djela izrada i unošenje kompjuterskih virusa i pranje novca.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Radislavu Pejčiću.

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske sa partnerskim agencijama za sprovođenje zakona iz Velike Britanije realizirali su međunarodnu akciju usmjerenu na osobe koje vrše izradu i unošenje kompjuterskih virusa.

Nakon višemjesečne istrage u okviru koje su identifikovane osobe koje su kreirale maliciozne programe, te ih distribuirali putem specijaliziranih platformi na internetu, uz saglasnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, a po naredbi Osnovnog suda u Doboju, slobode je lišen R. P. iz Stanara, saopćeno je iz MUP-a RS.

Pretresom stambenih i drugih prostorija koje koristi R. P. u Stanarima pronađeno je i oduzeto više komada različitih mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prijenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Evrope i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim dijelima, kao i novac u iznosu od oko 37.000 KM u raznim apoenima KM i eura.

U saopćenju iz MUP-a se navodi da je izvršeno i blokiranje bankovnog računa na kojem se nalazi oko 46.000 KM.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni zajedno sa osobama sa područja istočne Evrope vršio unošenje kompjuterskih virusa oštećenima sa područja Velike Britanije, SAD i drugih zemalja zapadne Evrope i svijeta u svrhu kreiranja mreže zaraženih računara ("Botnet") nakon čega su kontroliranom upotrebom mreže zaraženih računara vršili napade (DDoS, Ransomware) s ciljem stjecanja protivpravne imovinske koristi.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca Okružnog javnog tužilaštva Doboj, osoba lišena slobode je puštena na slobodu, dok će protiv nje nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.