BANJA LUKA

Čobanu Urošu Šuviri 16 godina zatvora za ubistvo gazde

Zdravka Bosančića (87) nasmrt izudarao pepeljarom po glavi i tijelu

Uroš Šuvira na izricanju presude. Screen shot

Piše: O. Matavulj

13.11.2020

Čoban Uroš Šuvira (38) iz  Bosanskog Broda osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na 16 godina zatvora zbog ubistva svog gazde Zdravka Bosančića (87), kojeg je pepeljarom izudarao po glavi i tijelu. 

Zločin se dogodio 26. januara ove godine u Bosančićevoj kući u Gornjem Ratkovu kod Ribnika. Kritične noći Šuvira je bio pod dejstvom alkohola i nakon kraćeg verbalnog sukoba nasrnuo je na starca, čija mu je porodica obezbjedila smještaj i platu za čuvanje stoke.


Pepeljara poslužila kao oružje

- U namjeri da ga liši života zadao mu je više udaraca šakama i keramičkom pepeljarom po glavi i tijelu. Pepeljarom ga je udario najmanje šest puta u glavu nanijevši mu višestruke povrede i prelome. Polomio mu je gornju vilicu, nos, rebra od petog do devetog, te ga je i šakama stezao oko vrata. Usljed toga došlo je do obimnog krvarenja u mozgu od čega je Zdravko preminuo oko 22 sata - navodi se u presudi.

U obrazloženju presude sudija Branimir Jukić je rekao da su navodi iz optužnice potvrđeni brojnim dokazima, tragovima DNK na odjeći i obući optuženog, DNK žrtve na pepeljari koja je poslužila kao oružje, ali i priznanju optuženog koji je opisao kako se sve desilo navodeći da je glavni razlog za izvršenjenje krivičnog djela bilo to što je bio pijan.


Pokušao prikriti zločin

- Sud smatra da optuženi nije bio pod tolikim dejstvom alkohola, jer je pokušao prikriti zločin i sve prikazati kao da je umro od srčanog udara. Obrisao je krv u kući, žrtvi presvukao košulju... Sve to ne bi mogao da uradi da je bio pod tolikim dejstvom alkohola - rekao je Jukić.

On kaže da na strani optuženog sud nije pronašao ni jednu olakšavajuću okolnost, dok su otežavajuće to što je i ranije osuđivan za ubistvo, pokušaj prikrivanja zločina, što nije imao nikakav razlog da počini zločin, već naprotiv porodica Bosančić mu je obezbjedila posao i krov nad glavom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.