BANJA LUKA

Bračni par Martina i Goran Roso negirali krivicu za 13 krivičnih djela

Njihovo hapšenje izazvalo je veliku pažnju javnosti, jer je otkriveno da je Martina s lažnom diplomom radila kao stomatolog, a u akciji je privremeno zaplijenjen i helikopter

Detalj s privođenja supružnika Roso. Avaz

Piše: O. Matavulj

19.1.2021

Bračni par Martina i Goran Roso u Osnovnom sudu u Banjoj Luci negirali su krivicu po optužnici koja ih tereti da su počinili čak 13 krivičinih djela.

Goran se tereti za šest krivičnih djela, Martina za pet, dok su zajedno optuženi za dva djela. U optužnici se navdi da su lažnim predstavljanjem, prijetnjama i drugim krivičnim djelima od porodice pokojnog Milutina Žujića, vlasnika benzinskih pumpi "Parma trend", oteli više nekretnina kojima su potom prometovali. Njihovo hapšenje izazvalo je veliku pažnju javnosti, jer je otkriveno da je Martina s lažnom diplomom radila kao stomatolog, a u akciji je privremeno zaplijenjen i helikopter.


Predstavljao se kao inspektor SIPA-e

Martina se tereti da je u Gradskoj upravi ovjerila falsifikovanu dilomu Stomatološkog fakulteta, a zatim je položila i dobila uvjerenje o položenom stručnom ispitu. Lažnu diplomu potom je predala Komori doktora kako bi dobila licencu za rad. Nakon što je dobila licencu s lažnom diplomom je otvorila stomatološku ambulantu "VDH" u Banjoj Luci i neovlašteno pružala stomatološke usluge.

Goran se tereti da se porodici Žujić lažno predstavljao kao inspektor SIPA, koji im može pomoći. Na korištenje su mu dali kuću u Trnu, koju je on iznajmio i dobio 5.000 eura koje nije predao porodici Žujić. Mercedes ML, koji je od njih dobio na korištenje, prodao je bez njihovog znanja za 15.000 eura, čime je prevario i kupca. Lažnim predstavljanjem kao službenik SIPA od Z. A. je pozajmio 35.000 KM i ostao mu dužan 10.000 KM.


Helikopter koji je oduzet supružnicima. Avaz

Tereti se za ugrožavanje sigurnosti D. B. Ž. koju je na ulici, s leđa, uhvatio za vrat i prijetio da će "gledati kako muči i ubija njene najmilije, a potom da će i ona umrijeti u najvećim mogućim mukama". Lažnim ugovorima izvarao je i Osnovni sud u Banjoj Luci pred kojim je pokrenuo nekoliko postupaka, kao i sporove sa pojedinim nekretninama.


Tražen u Srbiji zbog 97 krivičnih djela

Supružnici su uhapšeni u akciji "Parma" i od njih je privremeno oduzet helikopter "Gazela SA341 H" zbog sumnje da mu je dokumentacija falsifikovana. Supružni su koristili helikopter, ali je utvrđeno da nije Goranovo vlasništvo, već čovjeka koji živi i radi u inostranstvu. Inače, Goran se ranije prezivao Pećaranin i u BiH je već osuđivan zbog falsifikovanja i krađa vozila, dok se u Srbiji potražuje zbog čak 97 krivičnih djela. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.