PROCESI

Davor Pažin zbog premlaćivanja Dane Puljića osuđen na zatvor od pet godina i pet mjeseci

Usljed teških ozljeda stolački profesor podlegao u mostarskoj bolnici

M. Sm.

Kantonalni sud u Mostaru

Foto: Avaz


U Kantonalnom sudu Mostar u petak je, kako nam je potvrđeno, izrečena presuda Davoru Pažinu (30)  koji se teretio za  krivično djelo nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom. 

Riječ je o slučaju premlaćivanja Dane Puljića (50), stolačkog profesora, a za što je Pažin,  nepravomoćno, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i pet mjeseci.

Utvrđene brojne otežavajuće okolnosti

Pažinu se na teret stavljalo da je u noći sa 8. na 9. oktobar 2019.godine ispred jednog ugostiteljskog objekta pretukao Puljića , koji je usljed teških tjelesnih ozljeda, koje su mu tada nanesene, 27.oktobra podlegao na Odjelu za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

Kako je navedeno u obrazloženju presude, Pažinu su prilikom odmjeravanja kazne utvrđene brojne otežavajuće okolnosti.

On je, kako je to tokom sudskog procesa navodio vještak obducent, pokojnom Puljiću udarce zadao u klečećem ili ležećem položaju, odnosno, bespomoćnom stanju.

Iza Puljića ostali supruga i troje djece

Također, rečeno je da je ovo djelo počinjeno iz osvete, s obzirom na to da je pokojni Puljić prvi udario Pažina. Međutim, Pažin je Puljića, također, istukao prije nekoliko godina zbog čega je prekršajno kažnjen na Općinskom sudu u Čapljini.

U obrazloženju je navedeno, a prema iskazu vještaka obducenta, da je pokojni Puljić zadobio najmanje dva jaka udarca i to, najvjerovatnije šutiranjem te da je trpio izuzetno jake bolove.

Među otežavajućim okolnostima je navedeno i to da su iza Puljića ostali supruga i troje djece, odnosno, da je njegova porodica ostala bez hranitelja.

NA VRH

Podijeli članak na