NAKON IZRUČENJA

U Sudu BiH danas ročište Elezu

BiH je tražila izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred ovdašnjim sudom zbog krivičnog djela organizovanog kriminala

Srna

Elez je sinoć izručen BiH iz Srbije gdje je uhapšen u decembru prošle godine

Foto: Avaz


Darko Elez, kojeg je Srbija izručila BiH, danas će se pojaviti pred Sudom BiH.

Sud BiH je na svojoj stranici objavio da je ročište Elezu zakazano za 9 sati.

Elez je sinoć izručen BiH iz Srbije gdje je uhapšen u decembru prošle godine. Na sarajevski Aerdorom prevezen je helikopterom MUP-a Srbije, a potom je uz velike mjere obezbjeđenja prevezen do kompleksa pravosudnih institucija i predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić podsjetila je jučer da je protiv Eleza podignuta optužnica i da je riječ o predmetu koji se odnosi na organizovani kriminal, te da spada u veoma značajnu regionalnu saradnja sa Srbijom.

Na pitanje koja će biti Elezova prva stanica nakon isporuke BiH, Tadić je rekla da za sada ne može o tome govoriti.

- Vidjećemo, da unaprijed ne govorim - rekla je ona.

BiH je tražila izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred ovdašnjim sudom zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Izručenje osumnjičenog Eleza realizovano je zajedničkim radom i dobrom saradnjom institucija BiH i Srbije, uz koordinaciju međunarodne organizacije Interpol, saopćeno je sinoć iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti su u BiH realizovali Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Sudska policija BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Tužilaštvo BiH zahvalilo je svim institucijama koje su učestvovale i dale podršku u realizaciji ove akcije.

Elez je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Više o temi Darko Elez

ISPITAN U TUŽILAŠTVU
Elez negira da je umiješan u ubistva Tigra i Ostojića

Više o:

Darko Elez Sud BiH
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na