NOVI TRAVNIK

Osuđen razbojnik iz Zavidovića: Penzionera tukao da mu prizna gdje drži novac

Dževad Viković osuđen na šest godina zatvora, a starca Srećka Žuljevića u Krčevinama kod Viteza tipovao Huso Patković

B. C.

Otkriveni svi akteri razbojništva

Foto: Ilustracija


Udarci nogama

Viković je optužen da je u noći između 9. i 10 februara 2019. godine, zajedno s još jednom osobom, upao u kuću penzionera Žuljevića te su ga, prijeteći nožem i udarajući, opljačkali u vlastitom domu.

Žuljevića je tipovao Huso Patković (56), koji je razbojnicima pokazao gdje stanuje te im odao informacije da je u pitanju starija osoba, da živi sam, da je njemački penzioner te da u kući ima veću količinu novca.

Viković je sa saradnikom nasilno provalio u kuću starca. Odmah s vrata žrtvi je zaprijetio nožem, kazavši kako će ga ubiti, da zna da ima novca, kao i da će mu ubiti kćerku ako im odmah ne da novac.

Potom ga je drškom noža udario u čelo, od čega je nesretni čovjek pao na pod, da bi ga nastavio udarati nogama, dok je za to vrijeme njegov saradnik prevrtao stvari po kući u potrazi za novcem.

- Od oštećenog su oduzeli novac u iznosu od 1.800 eura, ručni sat marke "Rado", švicarske proizvodnje, mobitel s karticom njemačkog operatera, crni kožni novčanik s 50 KM, 20 KM iz pepeljare, lične dokumente, kao i pet i po kutija cigareta bijelog dugog "rottmansa" - navodi se u optužnici.

Novac podijelili

Nakon toga su s novcem i drugim ukradenim stvarima napustili kuću te, prema prethodnom dogovoru, otišli do kuće Huse Patkovića, kojem su za njegovu ulogu u pljački platili 150 eura, a ostatak novca su podijelili međusobno.

Pretučeni i isprepadani Žuljević prevezen je u viteški Dom zdravlja, gdje su mu sanirane povrede.

Policija je, radeći na rasvjetljavanju ovog slučaja, pratila tragove koji su ih odveli do Patkovića, nakon čega su pronašli Vikovića, koji je živio kod prijatelja u Hadžićima.

Upadom u stan u kojem je Viković boravio, policija je pronašla sat Srećka Žuljevića te dokaze iz nekoliko drugih pljački.

NA VRH

Podijeli članak na