BANJA LUKA

Nastavljeno suđenje Siniši Šakiću za ubistvo Slaviše Ćuluma: Odobreno novo DNK vještačenje

Zahtjev je odobren nakon što su branioci u sudu ukazivali da nesporni Šakićev uzorak nije izuzet na odgovarajući način, te da nije dobro vještačen

Optuženi Siniša Šakić. Agencije

Piše: O. Matavulj

19.11.2021

Na zahtjev odbrane Siniše Šakića, optuženog za ubistvo Slaviše Ćuluma, Okružni sud u Banjoj Luci odobrio je novo vještačenje nespornog DNK optuženog.

Zahtjev je odobren nakon što su branioci u sudu ukazivali da nesporni Šakićev uzorak nije izuzet na odgovarajući način, te da nije dobro vještačen. Na to, kako navodi odbrana, ukazuju i različite vrijednosti u priloženom elektroferogramu tužilačkog nalaza. 


Protivili se prijedlogu

Tužilac Snježana Petković protivila se prijedlogu odbrane, koji je ipak prihvaćen. I nakon toga Petkovićeva je nastavila da komentariše u sudnici pa ju je predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić upozorio da to ne radi uz prijetnju da će je kazniti sa 5.000 KM, naglašavajući da odbrana ima pravo da predlaže dokaze i brani optuženog.

U nastavku suđenja saslušan je i svjedok odbrane Dragan Šipka koji je rekao da ne zna da li je Ćulum nabavljao drogu. Pojasnio je da je Ćuluma upoznao prije ubistva, ali da nisu bili toliko bliski da bi mu ovaj pričao o svojim problemima. Nakon što su ga podsjetili na iskaz iz istrage potvrdio je da mu je Ćulum govorio kako zna ”da u gradu imaju neki pucači”, ali da ga nije briga za to.

Sjedili na ručku

- Dok smo sjedili na ručku, kroz smijeh je rekao da, otkada je pušten iz zatvora, zna da se u gradu nalaze neki pucači, i da ga mogu povući za k... To je govorio u smislu da je bio svjestan da mu neko može nauditi - rekao je Šipka u iskazu.

Sinišu Šakić optužnica tereti da je u dogovoru s nepoznatom osobom pripremio i izvršio ubistvo Slaviše Ćuluma na makadamskom putu u Dragočaju 15. maja prošle godine. Ćuluma su sačekali u zasjedi i kada je naišao vozilom prema njemu su ispalili 22 hica iz dva automatska oružja i na mjestu ga ubili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.