10 OSUMNJIČENIH

Kantonalni sud u Zagrebu odredio pritvor krijumčarima kokaina, oružja i migranata

Pripadnici desetočlane grupe sumnjiče se za šverc najmanje 609 kilograma kokaina

A. O.

Kantonalni sud u Zagrebu

Foto: AGENCIJE


Kantonalni sud u Zagrebu odredio je istražni zatvor za 10 osumnjičenih za šverc južnoameričkog kokaina, likvidaciju Milana Milovca, desne ruke Darka Šarića, i za šverc vojnog oružja i migranata.

Istražni zatvor određen je na prijedlog Uskoka (Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala) zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela za dvojicu osumnjičenih kojima se na teret stavlja ubistvo Milovca.

Kriminalne grupe

Pritvor je određen i zbog posebnih okolnosti krivičnog djela za koji je zaprijećena kazna dugotrajnog zatvora, objavila je Hina.

Zamjenik direktora Uskoka Željka Panza Ostrogonac precizirala je da je istragom u dva odvojena predmeta obuhvaćeno šest kriminalnih grupa.

Ostrogonac je navela da su sve kriminalne grupe bile izuzetno visoko kategorizovane, te da su uhapšeni hrvatski državljani bili hijerarhijski visoko pozicionirani.

Ona je istakla da se rezultati njihovog kriminalnog djelovanja "mjere u gabaritima količina droga koje premašuju stotine kilograma kokaina".

Teško ubistvo

Tužilac Ostrogonac je istakla da jučerašnje hapšenje Šarića u Beogradu ima određenu poveznicu s dijelom inkriminacije koja je se odnosi na krivično djelo teškog ubistva hrvatskog državljanina u Ekvadoru.

Hrvatski mediji navode da je desetočlanu grupu vodio Petar Ćosić zvani Šarac koji je 2011. godine uhapšen u akciji "Dogma" zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina i osuđen na četiri godine.

Pripadnici desetočlane grupe sumnjiče se za šverc najmanje 609 kilograma kokaina kojeg su preprodali u vrijednosti većoj od 17 miliona kuna.

Pojedini pripadnici te grupe sumnjiči se i za šverc automatskog oružja, granata, plastičnog eksploziva i pištolja iz BiH u Francusku, te za krijumčarenje 17 migranata iz Hrvatske u Sloveniju, piše hrvatski "Večernji list". 

NA VRH

Podijeli članak na