ALARMANTNO

Zašto majke ubijaju bebe

Nerijetko je riječ o mladim osobama, bez iskustva, koje se nađu u bezizlaznoj situaciji

U Sarajevu novorođenče ostavljeno na ulici. Ilustracija

Piše: B. Cerić

18.10.2022

Policija u Lukavcu nastavila je potragu za majkom mrtvog novorođenčeta čije je tijelo u subotu pronađeno na deponiji u Huskićima. Obdukcioni nalaz pokazao je da je riječ o djevojčici od tri do pet dana, koja je ugušena.


Posebno stanje

Iako je ovakvih slučajeva bilo i ranije u našoj zemlji, ovaj je uznemirio javnost, tim prije što je samo prije mjesec u Sarajevu pronađeno novorođenče ostavljeno praktično na ulici. U Sarajevu je policija pronašla 22-godišnju majku koja je ostavila bebu, a novorođenče je zbrinuto u hraniteljsku porodicu.

Neuropsihijatra Omera Ćemalovića, stalnog sudskog vještaka, upitali smo koji su to razlozi da se majka odluči ostaviti svoju bebu ili da počini čedomorstvo.

- Razlozi su višestruki. Jedan od njih je teški duševni poremećaj, gdje majka, u svom posebnom stanju, nije sposobna vladati svojim ponašanjem niti na ispravan način rezonirati, prosuđivati. S druge strane, mi živimo u jednoj sredini koja je još patrijarhalna, rekao bih deformirano patrijarhalna, gdje se te osobe nalaze pod stigmom i najčešće su osuđene od društva i bez ičije podrške - kaže dr. Ćemalović.

On dodaje da ima i osoba kojima su izmijenjene strukture ličnosti. Riječ je o osobama bez osjećanja i koje su emocionalno nezrele, nestabilne, bez empatije i samožive.


Ćemalović: Patrijarhalna sredina. Avaz

- Imate različit spektar motiva i okolnosti koji dovode do čedomorstva. Bilo je i slučajeva da ih porodica prisiljava. Tako krhko čeljade, ako ga ostavite na 15 stepeni, ono će umrijeti. Uglavnom su to neželjene trudnoće i neimaština. Nerijetko je riječ o mladim majkama, bez iskustva, koje se nađu u bezizlaznoj situaciji - napominje Ćemalović.


Nema edukacije

Majke odugovlače s odlaskom ljekaru radi konstatiranja trudnoće i to na kraju dovede do toga da počine ubistvo i da se na taj način riješe djeteta, iako postoji mogućnost da ga daju u ustanovu.

- Nažalost, ne radi su puno na edukaciji u tom pravcu. Nama se stalno plasira šta je rekao Dodik, a nemamo tih aspekata života, da se daju upute, da se emancipiraju mlade osobe. Mi smo dosta neobrazovano društvo. Ima dosta „zatucanih“, koji više vjeruju portalima nego ozbiljnim stručnjacima iz te oblasti. U toj situaciji normalno je da se svašta dešava - kaže dr. Ćemalović.


Deponija u Lukavcu gdje je pronađeno tijelo bebe. Lukavački.ba

Bolesno društvo

- Sada imamo i situaciju da je povećana koncentracija osoba koje uzimaju droge i zloupotrebljavaju alkohol. Dolazi do devijacija u odgoju. Imamo potpuno izmijenjen sistem vrijednosti u društvu, jednu amoralnost koju susrećete na svakom koraku. To bolesno društvo i taj sociološki aspekt se nikako ne smiju zanemariti. To sve stvara atmosferu koja pogoduje takvim stvarima u kojima se dešavaju i čedomorstva - rekao je dr. Ćemalović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.