POLICIJA JE NA TERENU

Dojava o bombama na pet lokacija u Zagrebu

U mailu koji je poslan spominje se osveta za "naci koljače iz Azova, zločine Crne Legije, Jasenovac, Đavolju Brigadu koja je ratovala u Staljingradu i zločine tokom Oluje".

Tri od pet lokacija su pregledane. Fran Rubil / PIXSELL

H. J. I.

20.10.2022

Mailom je upućena dojava o bombama na pet lokacija u Zagrebu.

Te lokacije su, kako se navodi u mailu potpisanom s "Vojska Strelkova i Limonova", aerodrom, dvije policijske stanice i dva McDonald'sa.

Policija: Provjerili smo tri lokacije, na njima nismo ništa pronašli

Iz PU zagrebačke oglasili se nakon što su provjerili tri lokacije. Naveli su kako na njima nije pronađeno ništa sumnjivo te da još provjeravaju dvije lokacije koje se navode u prijetećem mailu.

- Danas, 20. oktobra u poslijepodnevnim satima policija je zaprimila e-mail poruku o mogućoj postavljenoj eksplozivnoj napravi na pet lokacija na području Grada Zagreba od kojih su dvije lokacije ugostiteljskog karaktera, dva objekta koje koristi policija te jedna lokacija na kojoj se pružaju usluge zračnog prijevoza.

Ovim putem podsjećamo na društvenu odgovornost i samozaštitno ponašanje te pozivamo građane da se, u slučaju uočavanja bilo čega sumnjivog što se može dovesti u kontekst navedenog, s punim povjerenjem obrate policiji te postupe u skladu s uputama policijskih službenika na mjestu događaja.

Dosadašnjim postupanjem policijski službenici pregledali su tri lokacije; jednu lokaciju na kojoj se nalazi objekt ugostiteljskog karaktera, jedan objekt koji koristi policija i lokacija na kojoj se pružaju usluge zračnog prijevoza te je potvrđeno da zaprimljena dojava nije istinita dok su u toku pregledi na još dvije lokacije - saopćila je policija. 

Šta se navodi u prijetećem mailu

U mailu koji je poslan na adrese više medijskih redakcija, među kojima je Index, spominje se osveta za "naci koljače iz Azova, zločine Crne Legije, Jasenovac, Đavolju Brigadu koja je ratovala u Staljingradu i zločine tokom Oluje".  

U prijetnji se spominje i Putin i navodi se: "Smrt EU, smrt NATO-u, smrt nacistima."

"Nema potrebe za panikom"

Iz policije za Index ranije su rekli da su upoznati s mailom te da postupaju kao i inače u svakom ovakvom slučaju.

- Postupanje i provjere su u toku, ali nema potrebe za dizanjem panike - kažu iz PU zagrebačke. 

I mediji u Srbiji dobili sličan mail

I mediji u Srbiji javljaju da su primili vrlo sličan mail s istim potpisom.

U tom se mailu navodi da su 22 bombe postavljene na devet lokacija u Novom Sadu.

U prijetećem mailu se navodi da je "vrijeme malo da i Novi Sad, kao epicentar toksične pro-zapadne fašističke misli, centar drugosrbijanstva, dobije svoje za to kako se ophodi i kako utječe na poziciju Srbije u oslobodilačkom ratu potlačenih ruskih manjina u istočnoj Ukrajini".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.