MUP UNSKO-SANSKOG KANTONA

Raspisane međunarodne potjernice u predmetu "Eskobar"

U bijegu vođa grupe Dino Muzaferović te Ognjan Kokić i Edin Balić

Dino Muzaferović, Ognjan Kokić i Edin Balić. MUP USK

Piše: B. C.

3.12.2022

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona raspisalo je međunarodne potjernice za trojicom osumnjičenih za neovlaštenu proizvodnju droge.

Na osnovu naredbe Kantonalnog suda Bihać, potjernice su raspisane za Dinom Muzaferovićem (36), rođenim u Velikoj Kladuši, Ognjanom Kokićem (40), rođenim u Sarajevu, te Edinom Balićem (36), rođenim u Velikoj Kladuši.


Izgradili kamp za uzgoj marihuane

Radi se o članovima grupe, od kojih su pojedini uhapšeni u akciji kodnog naziva “Eskobar” u julu prošle godine, kada je na području Velike Kladuše, u posebno izgrađenom kampu za uzgoj marihuane, pronađeno oko 6.000 sadnica marihuane.

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću kojim je predsjedavao sudija Dino Muslić izreklo je 17. novembra presudu kojom je članove organizirane grupe iz akcije kodnog naziva „Eskobar“ nepravosnažno osudio na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci, te šest godina, saopćeno je iz Tužilaštva USK.


Zaplijenjeno 600 sadnica u kampu kod Velike Kladuše. GPBiH

- Sud je Murata Dizdarevića, Armina Sefića i Nermina Balića Nermina osudio na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci zbog počinjenja krivičnog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 2. Krivičnog zakona FBiH u sticaju sa krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona FBiH, sve u vezi s članom 54. Krivičnog zakona FBiH. Optuženog Almira Pehlića Kantonalni sud u Bihaću je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina- navodi se u saopćenju.


Dino Muzaferović organizator grupe

Ujedno je optuženima Nerminu Baliću i Almiru Pehliću produžen je pritvor, dok su Murat Dizdarević i Armin Sefić, koji su se branili sa slobode uz određene mjere zabrane, lišeni slobode i prema određen im je pritvor.

- Kantonalni sud u Bihaću je 02.11.2022. godine člana ove organizirane grupe Darka Jovanovića nepravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci nakon što je na ročištu priznao krivicu. Organizator navedene grupe je Dino Muzaferović, a članovi su pored navedenih i Edin Balić, Maja Banduka i Ognjan Kokić- naveli su iz Tužilaštva USK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.