SUD BIH

Članovi sokolačke narkobande ostaju u pritvoru

Četvorici određen jednomjesečni pritvor

Privođenje uhapšenih u Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo BiH

Piše: B. C.

30.12.2022

Sud Bosne i Hercegovine je u predmetu Ognjen Orašanin i drugi, donio rješenje kojim je osumnjičenima Kemalu Bukvi, Zoranu Buhaću, Saši Karadžiću i Željku Dangubiću,  određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže jedan (1) mjesec ili do nove odluke Suda, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 26.1.2023., saopćeno je iz Suda BiH. 


Osumnjičenima je određen pritvor zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZBiH, pranje novca iz člana 209. stav 2. KZBiH, pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZBiH, na osnovu člana 134. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKPBiH), u vezi sa članom 132. stav 1. tačke a), b) i c) ZKPBiH.


Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Krivičnom vijeću Suda BiH u roku od 24 sata od prijema pismenog otpravka rješenja. Žalba protiv ovog rješenja ne zadržava izvršenje istog.

Osumnjičeni su uhapšeni u okviru akcije "Šakal" provedene na Sokocu i u Sarajevu. Vođa narkogrupe Ognjen Orašanin uspio je da pobjegne noć uoči akcije, a sumnja se da su mu u tome pomogli Karadžić i Dangubić.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.