VEĆE VOZILO

Nabavlja se specijalno vozilo za prijevoz pritvorenika: Zatvorski autobus s ćelijema od čelika

U vozilu su specijalna sjedišta za pritvorenike bez oštrih ivica

Specijalni zatvorski autobus. Avaz

3.6.2023

Gradnja zatvora na Igmanu, jedne od najvećih pritvorskih jedinica na Balkanu, privodi se kraju te će u bliskoj budućnosti svi pritvorenici i zatvorenici iz KPZ-a Sarajevo biti premješteni u nove ćelije.

U pritvorskoj jedinici bit će 150 ćelija i moći će primiti 300 pritvorenika, kako sarajevskih sudova tako i Suda BiH, jer je zatvor u Vojkovićima već pretrpan, pa je pokazan interes da se zatvorenici prebacuju na Igman.

Udaljena lokacija

Kako je lokacija novog KPZ-a Sarajevo prilično udaljena od sudova, iskazana je potreba za većim vozilom kojim bi se prebacivali pritvorenici. Stoga se Sudska policija Federacije BiH, čiji pripadnici odvode i dovode pritvorenike i zatvorenike u sudove, odlučila za nabavku specijalnog zatvorskog autobusa.

Nije riječ o zatvorskom autobusu kakav smo navikli viđati u američkim filmovima. Radi se o sasvim modernom vozilu koje se vanjskim izgledom neće mnogo razlikovati od putničkih autobusa koji voze na međugradskim linijama.

Međutim, unutrašnjost je sasvim nešto drugo. Specijalno opremljen, ovaj autobus će s jedne strane imati više pritvorskih ćelija koje su kako jedna od druge tako i od ostatka sjedišta s druge strane odvojene čeličnim pregradama.


Pratnja naoružana dugim cijevima. Avaz

U ćelijama su predviđeni senzorski pojasevi koji signaliziraju je li pritvorenik vezan ili ne. Također, bit će ugrađen elektromehanički sistem vezivanja lisica s uvlačnim lancem.

Uključene su i brojne sigurnosne mjere, tako da pratnja ima nadzor nad deblokiranjem sistema vezivanja. U ćelijama su specijalna sjedišta za pritvorenike bez oštrih ivica.

Naoružana pratnja

Zatvorski autobus imat će jako osiguranje Sudske policije, čije su interventne jedinice naoružane dugim cijevima. Osim u unutrašnjosti, autobus će imati i vanjsku pranju, koja će biti u svojim standardnim policijskim kombijima.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.