DVIJE OSOBE POGINULE

"Avazov" vremeplov: Kakanjski policajci Jasmina Kubata pijanog pustili na autoput, prvi smo otkrili stravične detalje nesreće

Kakanjski policajci Amir Grahić i Edin Habibović osuđeni su na po 22 mjeseca robije

Amir Grahić i Edin Habibović: Osuđeni na po 22 mjeseca zatvora. Avaz

H. J. I.

13.6.2023

Kakanjski policajci Amir Grahić i Edin Habibović koji su vozača Jasmina Kubata pijanog pustili na autoput, a koji je usmrtio i sebe i harmonikaša Alena Omerbašića, osuđeni su na po 22 mjeseca robije, potvrđeno je za portal "Avaza" iz advokatskog tima jednog od optuženih policajaca.

Riječ je o slučaju o kojem je "Dnevni avaz" prvi pisao i otkrio stravične detalje nesavjesnog rada u službi policajaca Amira Grahića i Edina Habibovića.

U nastavku pročitajte tekst koji smo objavili 17. oktobra 2019. godine u kojem smo otkrili šokantne detalje ove stravične nesreće.

Stravična saobraćajna nesreća koja se desila 1. septembra, u kojoj je vozač K. J., krećući se u suprotnom pravcu na autoputu Zenica - Sarajevo kod Kaknja, izazvao udes u kojem su poginuli on i muzičar Alen Omerbašić, dobila je šokantan zaplet.

Dva života ugašena

„Avaz“ otkriva da su zbog ove nesreće policajci iz Kaknja Amir Grahić i Edin Habibović suspendirani jer su te noći kroz naplatne rampe pustili vozača K. J., koji je bio u pijanom stanju. Naime, kako saznajemo, sad već suspendirani policajci zaustavili su vozača K. J. Iako je bio vidno pijan, policajci su ga propustili.

Međutim, tu nije kraj njihove traljavosti koja je na kraju dvojicu ljudi koštala života. Nakon što su pustili K. J., on je došao do naplatnih kućica na autoputu, međutim, bio je pod tolikim utjecajem alkohola da nije mogao sam uzeti karticu. To su za njega uradili policajci iz Kaknja Grahić i Habibović! Jedan od njih je, kako saznajemo, prišao rampi, uzeo karticu i dao je K. J., koji je onda nastavio vožnju na autoputu - ali u suprotnom smjeru!

Ova šokantna saznanja za naš list potvrdio je Semir Šut, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

"Dnevni avaz" prvi pisao o ovom slučaju. Avaz

- Dvojica policijskih službenika iz Kaknja su suspendirana zbog ozbiljnih sumnji u propuste tokom rada u toku noći kada se dogodila saobraćajna nesreća - kazao je Šut.

Kako saznaje „Avaz“, policajci su prethodno, desetak metara od rampe, gdje je inače često pozicionirana patrola i gdje se vrši kontrola vozača i vozila koji ulaze na A1, zaustavili vozača Škode i razgovarali s njim.

- Prosto je nemoguće da nisu primijetili da je mrtav pijan i da ga nisu isključili iz saobraćaja, uz obavezno oduzimanje vozila - kaže naš sagovornik.

Nisu to uradili. U nastavku noći, oko 3.30 sati, dogodila se stravična nesreća u mjestu Tičići. Ubrzo su se medijima proširile stravične fotografije posljedica direktnog sudara Škode i BMW-a. Iz smrskanih vozila izvučena su tijela vozača Škode K. J. iz Kaknja i mladog harmonikaša Alena Omerbašića, koji je upravljao BMW-om.

Ispali motori

Pijani vozač Škode kretao se suprotnom trakom i direktno se sudario s BMW-om. Kakanjac je uzeo tiket za prolazak na naplatnim kućicama u Kaknju, međutim, umjesto da nastavi voziti svojom trakom za Zenicu, prešao je u suprotnu.

Vozač Škode uspio je tako doći do Tičića, ali je u tom trenutku naišao BMW. Od siline udara iz oba automobila ispali su motori. Uviđaj je trajao više sati. Osim suspenzije iz službe, Tužilaštvo ZDK vodi istragu protiv Grahića i Habibovića.

Vraćali se iz Zavidovića

Alen Omerbašić je bio nadaleko poznat muzičar i veseo momak. Svirao je za “Dernek bend”, a kobne noći vraćali su se iz Zavidovića sa svirke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.