PRVOSTEPENA PRESUDA

Osuđena dvojica tuzlanskih policajaca: Od učesnika u saobraćaju uzimali mito

Izrečena im je sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva

Osuđena dvojica saobracajaca. Avaz

B. C.

28.7.2023

Općinski sud u Tuzli donio je osuđujuću presudu u krivičnom postupku protiv Enisa Tučića i Slađana Iličića, saopćeno je iz Općinskog suda. 

Zloupotreba položaja ili ovlaštenja

- Imenovani su oglašeni krivim, jer su radeći kao službene osobe, policijski službenici MUP-a TK, Policijske stanice Centar Tuzla, s ovlaštenjima vršenja poslova i zadataka kontrole učesnika u saobraćaju na putu, svjesnim prekoračenjem granica svojih službenih ovlaštenja u periodu od 05.11.2018.  do 04.01.2019.godine, postupali suprotno nalozima i instrukcijama o postupanju policijskih službenika u oblasti bezbijednosti saobraćaja i počinili produžena krivična djela - zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave - navodi se u saopćenju.

Sud je Enisa Tučića i Slađana Iličića za počinjena krivična djela osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine i 6 (šest) mjeseci. 

Zabrana vršenja poziva

- Izrečena im je sigurnosna mjera - zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti službene osobe – policijskih službenika u MUP TK-a, kao i svim drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini u trajanju od 5 (pet) godina, računajući od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere. Presudom je određeno i da se oduzme krivičnim djelom stečena imovinska korist od 320 KM i 10 eura.

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna i na koju stranke i branioci imaju pravo žalbe u roku od 15 dana od dana prijema presude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.