BORBA ZA VLAST

Iz MUP-a TK se za "Avaz" oglasili o drami koja se jutros odvijala ispred zgrade Općine Banovići

O navedenim događajima je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona

Drama jutros u Banovićima. A. Bešić / Avaz

31.7.2023

Prava drama se odvijala jutros u Općini Banovići, a morala je reagovati i policija.

Do uzavrele političke situacije u ovoj općini je došlo nakon što je načelnik Bego Gutić (SDA) izgubio podršku u Općinskom vijeću Banovići te je PDA pokrenula inicijativu za njegov opoziv.

Tim povodom smo kontaktirali Odsjek za odnose s javnošću MUP-a TK, a oni su ovom događaju kazali:

- Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a (Policijska uprava Banovići i Jedinica policije za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira) su poduzeli mjere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima kada je u pitanju osiguravanje stabilnog stanja javnog reda i mira i stanja sigurnosti. Policijska stanica Banovići je od jutros zaprimila nekoliko različitih prijava građana, a koje se odnose na fizički napad, naguravanje, omalovažavanje ovlaštenog službenog lica, narušavanje ustavnog poretka, te pokušaj nasilnog ulaska u zgradu Općine i sl. O navedenom je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a u toku je utvrđivanje svih okolnosti događaja i odgovornosti aktera, od čega zavise daljnje mjere i radnje koje će biti poduzete u skladu s važećim zakonima.

Podsjećamo, ranije je Bego Gutić tvrdio da nisu ispoštovane procedure prilikom pokretanja opoziva te je pozvao građane da se u 7:30 pojave ispred zgrade Općine.

- Pozivam Vas sutra (ponedjeljak) u 7:30h na organizovano okupljanje i doček ispred zgrade Općine Banovići povodom najavljenog nasilnog ulaska u Općinu od strane PDA Sifeta Ikanovića, Žunić Edina, Kovacević Nermina i drugih. U cilju što svečanijeg dočeka pozivam Vas da ponesete cvijeće. Nakon svečanog dočeka planiran je prijem i kahva u kabinetu općinskog načelnika – napisao je Bego Gutić jučer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.