AKCIJA U PODGORICI

Utajili skoro milion eura poreza u Crnoj Gori: Jedan uhapšen, među odbjeglima i državljani BiH

Pričinila štetu državnom budžetu Crne Gore

Uhapšena jedna osoba. Facebook

B. C.

8.8.2023

Podgorička policija danas je uhapsila R.G. (72) državljanina Crne Gore, dok je za pet osoba D.B. (34), D.M. (41), M.B. (43), O.Š. (54) i J.M. (42), koje su u bjekstvu, raspisana potraga, zbog sumnje da je su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, te tako pričinili štetu budžetu Crne Gore od skoro milion eura, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Osobe za kojima policija traga su državljan Srbije i Bosne i Hercegovine, od kojih se četiri ne nalaze u Crnoj Gori.

Stekli protivpravnu imovinsku korist

- Oni se sumnjiče da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, te na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist i pričinila štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza od 972.350 eura. Sumnja se da su M.B, D.B. i O.Š. ovlašćena lica u pravnom licu "Monte kvant" d.o.o i J.M. ovlašćeno lice u pravnom licu "Electro team" d.o.o, počinila krivično djelo koje im se stavlja na teret, tako što su u periodu od 2018. do 2021. godine, primili fakture koje su izdate od pravnog lica PPS d.o.o u ukupnom iznosu od 2.880.905 eura i proknjižili ih u svom knjigovodstvu- navedeno je u saopćenju policije.

Fiktivno prikazani poslovni odnosi

Navedeno je da su po tom osnovu izvršili prenos novca na žiro račun pravnog lica PPS d.o.o u iznosu od 2.205.762 eura, a sve po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa.

- Novac je nakon podizanja sa žiro računa pomenutog pravnog lica po osnovu navodnih materijalnih troškova R.G. vraćao u gotovini uplatiocima, umanjen za proviziju koju je uzimao za učinjene usluge. Policija je tokom izviđaja došla do sumnje da je R.G. u pravnom licu PPS d.o.o bio stvarni vlasnik, a u CRPS-u se kao osnivač i izvršni direktor vodio D.M. - naveli su u Upravi policije.

Podgorički mediji navode da je uhapšen Ratko Gojković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.