POGUBNO

U Hrvatskoj zaplijenjena velika količina kristalnog meta: Opasne "zombi droge" ima i u BiH

Stručnjaci njeno djelovanje opisuju kao deset puta jače i pogubnije od kokaina, a smatra se jednim od najružnijih i najbržih puteva do smrti

Ovisnici o kristalnom metu propadaju i psihički i fizički. Twitter

Meliha Smajkic

29.8.2023

U susjednoj Hrvatskoj je prošle sedmice zaplijenjena velika količina metamfetamina (kristalni met), čak 1.572 grama. Pronađen je u Splitu, kod 57-godišnjeg dilera, a tamošnja policija je ocijenila kako je to do sada najveća pojedinačna zapljena te vrlo opasne, tzv. zombi droge, od koje ispadaju zubi, koja izaziva stravične halucinacije i veoma brzo razvija ovisnost.

Put do smrti

Kristal met se posljednjih petnaestak godina intenzivno koristi u noćnim klubovima i širom Evrope. Kako je navedeno na stranici Udruženja „Margina“, stručnjaci njegovo djelovanje opisuju kao deset puta jače i pogubnije od kokaina. Smatra se jednim od najružnijih i najbržih puteva do smrti.

Poznat je još pod imenima „Ice“, „Christina“, „Tina“, „Crank“. Konzumira se pušenjem, ušmrkivanjem, intravenozno i vrlo brzo izaziva ovisnost. Obično je u obliku kristalnog praha, bijele boje, bez mirisa, gorkog okusa i lako se otapa u vodi ili alkoholu. Prve posljedice koje se javljaju su nagli gubitak težine i nesanica, nakon toga se javljaju teška depresija, otuđenje i nemogućnost komunikacije. Popratna stanja su agresija, nasilje, lupanje srca, amnezija, brzo tjelesno propadanje.

U Hrvatskoj prošle sedmice zaplijenjeno kilogram i po kristal meta. Facebook

Razvija se psihoza, uključujući paranoju i halucinacije. Korisnici često osjećaju kao da im insekti gmižu po koži, što izaziva češanje, sve dok se ne otvore rane koje se lako inficiraju. Drugi problem su i „Meth usta“, zubi brzo truhnu i ispadaju za vrijeme korištenja.

Nije nepoznanica da ove jedne od najopasnijih droga ima i u BiH. Prije nekoliko godina pronađena je kod jednog sarajevskog dilera. Pouzdanih podataka o tome koliko je prisutna u BiH nema, ali s obzirom na to da je vrlo jednostavno napraviti u kućnim uvjetima, u policiji nemaju dilemu o tome je li prisutna na ulicama BiH.

Široko dostupan

- Po zapljenama i po konzumaciji, amfetamin, odnosno spid, najzastupljenija je droga. Popularan je među mladima, s jedne strane zbog široke dostupnosti, budući da ga je lako proizvesti u kućnim uvjetima, a, s druge, zbog niske cijene, maksimalno 15 KM po paketiću. Nažalost, brojne ulice širom zemlje imaju svoje „kuhinje“ u kojima se proizvodi spid, a riječ je o vrlo opasnoj drogi, koja, pored fizičkog, dovodi i do strašnog psihičkog propadanja - kazali su nam iz Sektora kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Plaćaju ga skupo

Količine „zombi droge“ u regionu su manje, potražnja je velika, pa sada za gram plaćaju i po 250 KM, i to čistog smeća. Ova droga u Americi košta dva dolara.

Evropski nadzorni centar za drogu i bolesti zavisnosti (EMCDDA) sa sjedištem u Lisabonu je u martu ove godine predstavio rezultate ispitivanja otpadnih voda iz 104 evropska grada, iz kojih proizlazi da je kokain sve popularnija droga u Evropi, kao i metamfetamin kristal met.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.