TUŽILAŠTVO KS

Brojni predmeti Odjela za maloljetnike: Dvoje djece u popravnom domu zbog ubistva nane

Silovanja, rodoskvrnuća i napadi

Tužilaštvo KS: Teški slučajevi zlostavljanja djece. Avaz

12.9.2023

Prema izvještaju Tužilaštva Kantona Sarajevo, tužiteljice Odjela za maloljetnike u prvih šest mjeseci imale su u radu oko 500 predmeta prema poznatom počiniocu. Ovaj odjel je specifičan po tome što se, osim maloljetnim počiniocima krivičnih djela, bave slučajevima u kojima su djeca žrtve.

Osim toga, također vode istragu i u predmetima u kojima su oštećeni ranjive kategorije, odnosno starije osobe i osobe s umanjenim duševnim ili psihičkim razvojem.

Žrtve silovanja

Iz Tužilaštva je navedeno da su u proteklih šest mjeseci tužiteljice Odjela za maloljetnički kriminal imale 39 pritvorskih predmeta u radu u kojima su pretežno oštećena djeca. To su predmeti u kojima je potrebno posebno obazrivo postupanje – adekvatna komunikacija s roditeljima, odnosno zakonskim zastupnicima ili starateljima, a potom i saslušanja djece u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

U tim slučajevima neophodna je i saradnja s nadležnim službama socijalne zaštite i drugim ustanovama koje u okviru svoje djelatnosti imaju rad s djecom.

- Nakon žalbenog postupka Vrhovni sud FBiH, a prema optužnici ovog tužilaštva, osudio je jednu osobu i izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog krivičnih djela silovanje, spolni odnošaj s djetetom, potom zbog produženog krivičnog djela silovanje i produženog krivičnog djela spolni odnošaj, uz zloupotrebu položaja - navodi se u izvještaju Tužilaštva.

Također, Vrhovni sud FBiH je pravomoćno izrekao presudu kojom je potvrđena prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je jednoj osobi izrečena kazna zatvora u trajanju od 16 godina zbog krivičnih djela silovanje i rodoskvrnuće na štetu starije osobe, koja spada u ranjivu kategoriju svjedoka.

Svima nam je dobro poznat slučaj ubistva nane u starom dijelu Sarajeva. U ovom predmetu je Općinski sud u Sarajevu, a na prijedlog Tužilaštva KS, izrekao i odgojnu mjeru upućivanja u odgojno-popravni dom dvije maloljetne osobe i odgojnu mjeru upućivanja u odgojnu ustanovu prema jednoj maloljetnoj osobi zbog krivičnog djela ubistvo počinjeno na štetu starije osobe.

Stravična djela

- Pred Općinskim sudom je u toku i pritvorski predmet prema tri maloljetne osobe zbog krivičnih djela teška krađa na drzak ili bezobziran način, teška tjelesna povreda i razbojništvo, u kojem su oštećene tri starije osobe, od kojih je jedna preminula. U ovom predmetu Tužilaštvo KS je za maloljetnike podnijelo prijedlog za izricanje odgojnih mjera - navodi se u izvještaju.

U toku je pred Općinskim sudom Sarajevo i postupak prema maloljetnoj osobi zbog krivičnog djela silovanje na štetu maloljetne osobe, u kojem je Tužilaštvo KS, a nakon okončanog pripremnog postupka, podnijelo prijedlog za izricanje odgojne mjere.

U suđenju je i pritvorski predmet prema punoljetnoj osobi zbog krivičnog djela silovanje, u kojem je oštećena osoba s mentalnim i psihičkim smetnjama.

Slučaj male Džene

Podsjećamo da su tužiteljice Odjela za maloljetnike u ovom periodu okončale i rad na predmetu u kojem je podignuta i potvrđena optužnica pred Kantonalnim sudom u Sarajevu protiv tri ljekara zbog teškog krivičnog djela protiv zdravlja ljudi, nesavjesno liječenje i zloupotreba položaja ili ovlaštenja na štetu dvogodišnjakinje. Riječ je o djevojčici Dženi Gadžun iz Kaknja, koja je preminula prilikom rutinskog zahvata u jednoj privatnoj stomatološkoj ordinaciji. Djevojčica je pala u komu i hitno prevezena u Pedijatrijsku kliniku KCUS-a, gdje su se ljekari borili za njen život šest dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.