POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Jovan Jošilo, pripadnik narkobande Bojana Cvijetića, bit će večeras izručen BiH iz Hrvatske

Dovodio se u vezu s pronađenim oružjem u blizini kuće tadašnjeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića

Jovan Jošilo. Facebook

M. Aš.

29.11.2023

Jovan Jošilo, koji je pod istragom Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i teška krivična djela u okviru predmeta “Transporter” bit će večeras izručen iz Hrvatske Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za "Avaz".

Savjetnik Mektića

Jošilo se sumnjiči da je dio narkobande optuženog Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika Dragana Mektića u Ministarstvu sigurnosti BiH, kojem se sudi za šverc kokainom.

Pravosuđe BiH, za Jošilom je tragalo godinama,  a lociran je i  lišen slobode na području Istre u R Hrvatskoj, u julu prošle godine i od tada je bio u ekstradiciom pritvoru.

On će, prema informacijama "Avaza", večeras biti izručen bh. pravosuđu, tačnije Sudu BiH, koje je za njim, prema zahtjevu Tužilaštva, raspisalo potjernicu.

No, kada je riječ o Jošilu, on je stari znanac pravosudnim i policijskim organima.

Jošilu je Sud Bosne i Hercegovine odredio mjere zabrane 2016.godine, jer se dovodio u vezu s pronađenim oružjem u blizini kuće tadašnjeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Ranije je osuđivan zbog trgovine narkoticima.

Osim toga, Jošilo je u julu 2011. godine nepravosnažno oslobođen krivice za ubistvo Nedeljka Ćuluma (19), koje se dogodilo 24. aprila 2010. godine tokom vatrenog obračuna s grupom Slaviše Ćuluma. U obračunu je Jošilo ranjen u obje noge, a tokom suđenja utvrđeno je da je Nedeljka ubio u "nužnoj odbrani".

Brojna djela

U septembru 2011. godine, Jošilo je hapšen zbog posjedovanja pištolja M-57 na kome je obrisan fabrički broj, a oduzet mu je i automobil Volvo za kojim se u to vrijeme tragalo. Ranije je osuđivan zbog trgovine narkoticima, a 2006. i 2009. godine privođen je i zbog izazivanja opće opasnosti i oštećenja tuđe stvari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.