IZAZIVANJE VJERSKE MRŽNJE

Objavljen snimak iz Priboja: Ori se "Božić je – pucaj u džamije", četiri osobe uhapšene

Brzom intervencijom policije osumnjičeni su identifikovani i pronađeni

Četiri mladića uhapšena. Facebook

H. J. I.

8.1.2024

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prijepolju, u saradnji s Višim javnim tužilaštvom u Užicu, uhapsili su M. Đ. (22), S. Đ. (22), M. M. (21) i I. P. (20) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Nacionalna mržnja i netrpeljivost

Oni se sumnjiče da su noćas u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju pjevali pjesme u kojima su iskazivali nacionalnu mržnju i netrpeljivost, što su objavili putem društvenih mreža.

Kako prenosi nova.rs, brzom intervencijom policije osumnjičeni su identifikovani i pronađeni.

Mladići su u kafiću Quorum u Priboju pjevali fašističke pjesme “Božić je – pucaj u džamije”.

Tim povodom oglasio se na svom Facebook profilu glavni imam Medžlisa IZ Priboj dr. Harun ef. Eminagić.

"Čekam vas, bando pijana"

- Nakon što su se mnogi pribojski Srbi jučer javno na društvenim mrežama ogradili od mahanja balavurdije zastavama s likom koljača muslimana limske doline, na najveći pravoslavni blagdan pribojskim ulicama, te i meni pisali privatno poruke da se ne oglašavam zbog nevaspitanih budala, ipak na ovo večeras što se desilo, kako su mi rekli, u kafiću "Quorum", ne mogu da ostanem smiren i ravnodušan.

Poručujem ovoj balavurdiji sa snimka, s obzirom na to da više nemam povjerenja u organe reda i mira, da ih čekam kod džamije na koju bi da pucaju i da ih lično išamaram i prevaspitam zajedno s njihovim roditeljima koji ih ovako lijepo odgojiše i naučiše da mrze drugog i drugačijeg. Ne spavam, čekam vas, bando pijana i nadrogirana, od ovog trenutka pa sve dok ne stisnete petlju da dođete i pucate. Povedite pravo i onu Lazarevu vojsku i za njih imam ćutek.

Nećete mi ogaditi moj Priboj, ni pravoslavlje, ni čestite Srbe u Priboju, klošari nevaspitani. Bujrum, čekam Vas – poručio je dr. Eminagić na svom FB profilu.

Podsjećamo da je prije dvije godine u Priboju grupa mladića na Božić u centru grada pjevala iste stihove. Iako je slučaj prijavljen nadležnom tužilaštvu i policiji, uprkos reakciji i osudi tog čina od vrha države, tužilac je izgrednike oslobodio optužbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.