SLUČAJ "DŽENAN MEMIĆ"

Tužilac Hasanspahić: Ramić i Dupovac dali doprinos tome da je i nakon osam godina slučaj nerasvijetljen

Na sjednici Suda BiH razmatrane žalbe Tužilaštva i optuženih

Hasanspahić: Tražio maksimalne kazne za Dupovca i Ramić. Avaz

2.2.2024

Na žalbenoj sjednici je državni tužilac Ćazim Hasanspahić, koji s tužiocem Dubravkom Čamparom zastupa optužnicu u slučaju „Dženan Memić“, zatražio danas u Sudu BiH da se drugostepena presuda preinači u odluci o kazni te da se Alisi Ramić za davanje lažnog iskaza i Hasanu Dupovcu za zloupotrebu položaja izreknu maksimalne kazne za spomenuta krivična djela.

Zatražene veće kazne

Alisa Ramić je bila osuđena na dvije godine i 6 mjeseci, a Dupovca na tri godine zatvora. Odbrane su zatražile da se odbaci žalba Tužilaštva i Ramić i Dupovca oslobode optužbi.

Vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Darko Samardžić odluku će donijeti naknadno.

Tužilac Hasanspahić je kazao da je drugostepena presuda Apelacionog vijeća "apsolutno pravična", ali da smatraju da su kazne za optužene morale biti veće zbog posljedica koje su nastale počinjenim krivičnim djelima.

- Davno je bio februar 2016. godine, kada je porodica Memić krenula da traži pravdu. Tome je doprinijela Alisa Ramić svojom šutnjom, pa evo već osam godina imamo nerazjašnjen slučaj. Sve činjenice su doprinjele tome da otac Dženana Memića danas umjesto do vodi unuke u školu hoda po sudovima jer neće da kažu o načinu ubistva Dženana Memića - kazao je, između ostalog, Hasanspahić.

Rekao je i da je Dupovac prikupljao dokaze bez naloga suda, te da nema videosnimaka koje je na nezakonit način izuzimao. Naveo je da snimak videonadzora prikupljen na taj način nije vidio svjetlo dana pred pravosuđem.

Dupovac se obratio vijeću

Vijeću se obratio i Hasan Dupovac koji je naveo da ništa od onog što je naveo tužilac nije tačno te da je izuzeti Renault Clio za šta se tereti završio tamo gdje i na desetke dokaza prikupljanih tokom istrage ovog slučaja.

- Tužilac dobro zna da su ti snimci pregledavani. Ta dva snimka su od prvog dana u istrazi. Tužilac Meris Ćato je pred sudom kazao kako ih je Hasan Dupovac uredno obavještavao šta se dešava u istrazi - kazao je, između ostalog, Dupovac, navodeći imena svjedoka koji su govorili o izuzimanju videosnimaka.

Naveo je da je 30 godina radio u policiji i da je pred penzijom.

- Kakva god presuda bude, ja ću se boriti za istinu i pravdu da se mojim kolegama ne bi desilo da im se sudi zbog toga što su radili svoj posao i da ovo ne bude posljednji ekser na kovčegu - kazao je Dupovac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.