PROSTITUCIJA U MOSTARU

Suđenja za organizirani kriminal: Šta je Sado Đugum odlučio da uradi

Ispitan svjedok odbrane Mijo Krajina iz Tomislavgrada, koji se družio s optuženim

Privođenje Sade Đuguma u Mostaru. Avaz

Meliha Smajkic

18.2.2024

U nastavku suđenja Sadi Đugumu (46), optuženom za organizirani kriminal u vezi s drugim krivičnim djelima, među kojima i navođenje na prostituciju i trgovina ljudima, u petak je posljednji svjedok odbrane trebao biti Mijo Krajina iz Tomislavgrada.

Usvojen prijedlog

Međutim, Đugum će na narednom ročištu svjedočiti u svoju korist. Predložila je to njegova odbrana advokati Emir Karača i Dragan Barbarić, što je Sudsko vijeće, kojim predsjedava Danijela Dalipagić-Rizvanović, a u kojem su Merima Ćatić i Elis Sultanić, usvojilo.

S. H. je, podsjetimo, prema navodima optužnice, kao maloljetnu, Đugum navodio i poticao na pružanje seksualnih usluga od 2012. do 2013. godine.

Inače, Mijo Krajina, koji je svjedočio na okolnosti poznanstva s Đugumom u periodu od 2017. do 2018. godine, kada je s njim na nekoliko mjeseci boravio u Beču, u Austriji, kazao je kako ne poznaje S. H. niti ikoga iz Mostara. Za S. H. zna „iz medija i Facebooka“. Odgovarajući na pitanja Karače, ustvrdio je da se Đugum bavio preprodajom auta. Nakon boravka u Beču svjedok je rekao da se vratio u Tomislavgrad, a da je Đugum "stalno išao gore-dolje“.

Imao jarane

- Imao je jarane gore, kupovao je, preprodavao. Prvi Hummer u gradu, znalo se da je to Sado, prvi Bentley isto - kazao je svjedok.

Potvrdio je kako mu je poznato da se Đugum bavio organizacijom dolaska pjevača, ali „nisu bili profesionalni“. U Tomislavgradu je živio, kako je rekao, u blizini Đugumovih te mu je pomagao u obavljanju nekih poslova u vezi s kućom, za šta je dobivao novac. Na pitanje tužioca o tome, „kada je već spomenuo automobil Hummer, je li mu poznato da je policija u Beču zaustavila Đuguma i S. H. u tom vozilu“, odgovorio je da nije.

Đugum je zatražio da mu se za svjedočenje osigura laptop, kako bi mogao prezentirati digitalne dokaze.

Advokatska tajna

Pod upitnikom je ostalo to hoće li biti dopušteno svjedočenje advokata Rizaha Uljića iz Tuzle. Postupajući tužilac Kemal Maksumić nije prigovarao tom prijedlogu, ali je ukazao na to da postoji mogućnost da je S. H. zastupao kao stranku, pa je u tom slučaju dužan čuvati advokatsku tajnu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.